Show simple item record

AuthorEl Naggar, M. E. E. [محمد السيد النجار]
AuthorEl-Shora, H. M.
AuthorShaaban-Dessouki, S. A.
AuthorZaid, A. M.
Available date2009-11-25T15:27:31Z
Publication Date1995
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1995, Vol. 15, No. 1, Pages 95-100.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10124
AbstractFatty acid profile of two species of Sargassum namely, 5. denticulatium (Forsk). Borgesen and S. latifolium (Turn) Ag., from the Red Sea coast of Egypt was studied. Fatty acid data indicate that there is a strong seasonal variations in distribution patterns and in the relative percentages of fatty acid components. Our analyses show that the fatty acid composition of both species was also affected by the plant organ. In most cases, however, these variations in fatty acid composition were species-specific. The characteristic feature of both species was their high content of 16:0 and 13:0. The local Sargassum species were unusual in containing 17:0 with estimable amounts. Lipids extracted from these species were found to have considerably higher levels of saturated fatty acids indicating that these species are potentially a better source of these acids.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
Subjectعلم النبات
TitleFatty acid composition of sargassum denticulatua1and s. Latifouum as influenced by the time of collection and the plant organ
Alternative Titleتركيب الأحماض الدهنية في سرجاسم دينتيكيولاتم وسرجاسم لاتيفوليم وتأثره بوقت جمع العينات والعضو النباتي
TypeArticle
Alternative Abstractهذا البحث هو محاولة لدراسة الأحماض الدهنية للسرجاسم وبيان مدى تأثر هذه الأحماض بوقت ومكان جمع العينات وأيضاً العضو النباتي المستخدم . ولتبيان ذلك تم اختيار نوعين من السرجاسم ينتشران بكثرة على ساحل البحر الأسمر لمصر . وهذين النوعين هما سرجاسم دينتكيولاتم وسرجاسم لاتيفوليم . دلت نتائج هذه الدراسة أن الأحماض الدهنية في هذين النوعين من السرجاسم قد تعرضت كماً ونوعاً لتغيرات موسمية كبيرة ، وأنها قد اختلفت بشكل واضح باختلاف العضو النباتي المستخدم . تميز هذان النوعان من السرجاسم باحتوائهما على كميات عالية من الحمضين الدهنين 0:16، 0:13 في نفس الوقت وجد أنهما قد احتويا بشكل غير عادى على كميات محسوسة من الحامض الدهني 0:17 وهذا الحامض نادر وجوده في الطحالب البنية . تبين من خلال هذه الدراسة أن الليبيدات المستخلصة من هذين النوعين قد احتوت على نسب عالية من الأحماض الدهنية المشبعة مما يوضح أن هذين النوعين يمكن اعتبارهما مصدرا مفضلا لهذه الأحماض .


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record