Show simple item record

Author Gomma, Gamal E. K. [جمال ك. جمعة]en_US
Author Wahdan, Mostafa H. M.en_US
Available date 2009-11-25T15:28:01Zen_US
Publication Date 1994en_US
Publication Name Qatar University Science Journal
Citation Qatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. خاص, Pages 203-208.en_US
URI http://hdl.handle.net/10576/10140en_US
Abstract The effect of adsorption of a- alanine, P-alanine, DL-aspartic, L-glutamine, iso-leucine and L-lysine in 1 M HC1 solution on the corrosion of copper has been studied using the potentiokinetic technique. The examined amino acids inhibited the corrosion of copper at all examined concentrations, but L-lysine accelerated the corrosion rate. The corrosion rates of copper were measured as a function of concentrations. The degree of surface coverage as calculated from the corrosion rate is used to calculate the free energy of adsorption of the amino acids. The variation of the free energy of adsorption with surface coverage is interpreted in terms of change in the mechanism of inhibition of amino acids with concentration. The synergistic effect of amino acids and chloride ions is discussed from the viewpoint of adsorption models. The inhibitive action requires a knowledge of inhibitor at the electrode-solution interface. Adsorption isotherm of the inhibitors for the corrosion process have been discussed.en_US
Language enen_US
Publisher Qatar Universityen_US
Subject Physical Chemistryen_US
Subject الكيمياء الفيزيائيةar
Title Synergistic effect of amino acids and chloride ion on adsorption On copper metalen_US
Alternative Title تأثير الأحماض الأمينية وأيون الكلوريد على الادمصاص على فلز النحاسar
Type Articleen_US
Alternative Abstract تمت دراسة تأثير إدمصاص α - الأنين، B ‏- الأنين ، DL ‏- أسبارتيك ، L ‏- جلوتامين، أيسو - ليوسين ، L ‏- ليسين على تأكل النحاس في محلول مولاري من الهيدروكلوريك باستخدام التقنية البوتنشيوكيناتيكية . ‏وقد وجد أن الأحماض الأمينية التي تمت دراستها تثبط تأكل النحاس بينما يزيد - L‏- ليسين من سرعة التأكل . ‏وقد تمت دراسة معدلات التأكل كدالة لدرجة الحرارة كما حسبت درجة تغطية السطح من معدلات التأكل . ‏وقد نوقش تأثير الأحماض الأمينية وأيونات الكلوريد من وجهة نظر نماذج الإدمصاص كما تم تعيين أيزوثرمات الإدمصاص لمثبطات عملية التأكل .


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record