Show simple item record

Author El Sayed, Abdel Fattah M. [عبد الفتاح محمد السيد]en_US
Available date 2009-11-25T15:29:45Zen_US
Publication Date 1994en_US
Publication Name Qatar University Science Journal
Citation Qatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. 1, Pages 207-211.en_US
URI http://hdl.handle.net/10576/10197en_US
Abstract The effects of replacing fish meal (FM) with soybean meal (SBM) in practical diets fed to fingerling mullet, Liza macrolepis, on the growth rates, feed utilization and body composition were investigated. Five isocaloric (450 kcal/100 g), isonitrogenous (40% cp) diets were prepared. SBM replaced FM at 0, 25, 50, 75, and 100% levels. The diets were fed to triplicate groups of L. macrolepis fingerlings (3.25 g mean weight) twice a day for 60 days. Fish growth rates, feed conversion (FC), protein efficiency ratio (PER) and protein production value (PPV) were deteriorated with increasing SBM level in the diets. With the exception of body protein, carcass compositions were significantly affected by dietary treatments. Body water was positively correlated to SBM levels, while carcass lipkis and ash showed negative correlations.en_US
Language enen_US
Publisher Qatar Universityen_US
Subject Marine Scienceen_US
Subject علوم البحارar
Title Mullet culture in qatar: effects of replacing fish meal With soybean meal on growth rates and feed utilization efficiency of liza macrolepis (pisces: mugilidae)en_US
Alternative Title استزراع البياح (البوري ) في قطر : تأثير إبدال مسحوق السمك بمسحوق فول الصويا على معدلات النمو وكفاءة التحول الغذائي في أسماك ليزا ماكروليبس (عائلة : ميوجيليدي )ar
Type Articleen_US
Alternative Abstract لقد أجريت هذه الدراسة لتقييم تأثير إبدال مسحوق السمك (كمصدر للبروتين ) بمسحوق فول الصويا في العلائق الصناعية على معدلات النمو والتحول الغذائي ومحتوى الجسم في إصبعيات أسماك البوري (البياح) . وقد تم في هذا الصدد تحضير خمس علائق متساوية في نسبة البروتين (40% بروتين) والطاقة الغذائية (540 كليو سعر / 100 جرام غذاء) في حين تم استبدال صفر ، 25 ، 50، 75، 100% من مسحوق السمك بمسحوق فول الصويا . وقد تم تغذية إصبعيات البوري البالغ متوسط أوزانها 3.25 جرام بهذه العلائق مرتين يوميا لمدة 60 يوما . وقد أوضحت نتائج التجربة أن معدلات النمو والتحول الغذائي ومعامل كفاءة البروتين قد تناقصت مع زيادة نسبة فول الصويا في العلائق . كما وجد أن محتوى الجسم من الدهون والرماد قد تناقص بينما ازداد محتوى الجسم من المياه مع زيادة نسبة فول الصويا في الطعام في حين لم يتأثر مستوى البروتين في الجسم خلال التجربة .


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record