The amino acid composition of some Common marine algae from Qatar (Arabian Gulf)

QSpace/Manakin Repository

The amino acid composition of some Common marine algae from Qatar (Arabian Gulf)

Show simple item record


dc.contributor.author Heiba, H. I. [حلمي اسماعيل هيبة] en_US
dc.date.accessioned 2009-11-25T15:11:17Z
dc.date.available 2009-11-25T15:11:17Z
dc.date.issued 1993 en_US
dc.identifier.citation Qatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 2, Pages 219-225. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10576/9607
dc.description.abstract The most dominant twenty algal species representing the main three groups of benthic macroalgae, Chlorophyceae, Phaeophyceae and Rhodophyceae were collected from the coastal zones of the Qatar peninsula. The algae were chemically analyzed for their free and total amino acid contents using Alpha amino acid analyzer Model 4150 LKB. The analysis revealed the presence of seven free essential and ten free non essential amino acids in all or in some of the algae. It also showed the presence of six total essential and nine total non essential amino acids in the acid hydrolyzates of the algal proteins. Generally the amounts of the amino acids are less than those present in higher plants and less than the daily dietary requirements. The nutritive and economic importances of these findings are discussed in relation to the findings reported before by the previous investigators. en_US
dc.description.abstract يشتمل البحث على التقدير الكمي والكيفي للاحماثى الأمينية الحرة والكلية التي تنتج من التحلل المافي اسمضي للبروتينات واببتيدإِت ، وذ لك في عشرين طحلباً تمثل أكثر الأنواع انتشاراً على سواحل لمحولة قطر . ولقد أجسي التقدير باستعمال جهاز تحليل الأحمافى الأمينية الاَلب الذي يعمل بالكمبيوتر ، ولقد أثبت البحث وجود سبعة أحماضى أمينية أساسيه حرة وعشرة أحمافى أمينية غير أساسية حرة في كل أو بعضى الطحالب ، كما ثبت وجود ستة أحمافى أمينية أساسية كليهة وتعسعة أحمافى غير أساسية كلية أي ناتجة من التحلل المائي الحمضي لبروتينات وببتيدات الطحالب . وبصورة عامة وجد أن كمية الأحمافى الأمينية في الطحالب أتل من الموجودة في النباتهات العليا وأقل من الاحتياجات الغذائية اليومية للإنسان وعلى الرغم من ذلك ققد وجد أن لها فائدة غذائية واقتصادية كبيرة. ar
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Qatar University en_US
dc.subject Chemistry en_US
dc.subject الكيمياء ar
dc.title The amino acid composition of some Common marine algae from Qatar (Arabian Gulf) en_US
dc.title.alternative دراسة الأحماض الأمينية في بعض الطحالب البحرية التي تنمو على سواحل قطر ar
dc.type Article en_US
dc.identifier.pagination 219-225 en_US
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.volume 13 en_US

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.010Kb PDF View/Open
abstract.doc 20.5Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 21.5Kb Microsoft Word View/Open
0793132-0008-fulltext.pdf 569.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account