Show simple item record

Author Heiba, H. I. [حلمي اسماعيل هيبة]en_US
Author Al-Nagdy, S. A.en_US
Author Rizk, A. M.en_US
Author Durgham, M. M.en_US
Available date 2009-11-25T15:11:17Zen_US
Publication Date 1993en_US
Publication Name Qatar University Science Journal
Citation Qatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 2, Pages 219-225.en_US
URI http://hdl.handle.net/10576/9607en_US
Abstract The most dominant twenty algal species representing the main three groups of benthic macroalgae, Chlorophyceae, Phaeophyceae and Rhodophyceae were collected from the coastal zones of the Qatar peninsula. The algae were chemically analyzed for their free and total amino acid contents using Alpha amino acid analyzer Model 4150 LKB. The analysis revealed the presence of seven free essential and ten free non essential amino acids in all or in some of the algae. It also showed the presence of six total essential and nine total non essential amino acids in the acid hydrolyzates of the algal proteins. Generally the amounts of the amino acids are less than those present in higher plants and less than the daily dietary requirements. The nutritive and economic importances of these findings are discussed in relation to the findings reported before by the previous investigators.en_US
Language enen_US
Publisher Qatar Universityen_US
Subject Free amino acidsen_US
Subject total amino acids in algaear
Subject Chlorophyceae
Title The amino acid composition of some Common marine algae from Qatar (Arabian Gulf)en_US
Alternative Title دراسة الأحماض الأمينية في بعض الطحالب البحرية التي تنمو على سواحل قطرar
Type Articleen_US
Pagination 219-225en_US
Issue Number 2en_US
Volume Number 13en_US
Alternative Abstract يشتمل البحث على التقدير الكمي والكيفي للأحماض الأمينية الحرة والكلية التي تنتج من التحلل المائي الحمضي للبروتينات والببتيدات ، وذلك في عشرين طحلباً تمثل أكثر الأنواع انتشاراً على سواحل دولة قطر . ولقد أجري التقدير باستعمال جهاز تحليل الأحماض الأمينية الاَلي الذي يعمل بالكمبيوتر ، ولقد أثبت البحث وجود سبعة أحماض أمينية أساسية حرة وعشرة أحماض أمينية غير أساسية حرة في كل أو بعض الطحالب ، كما ثبت وجود ستة أحماض أمينية أساسية كلية وتسعة أحماض غير أساسية كلية أي ناتجة من التحلل المائي الحمضي لبروتينات وببتيدات الطحالب . وبصورة عامة وجد أن كمية الأحماض الأمينية في الطحالب أقل من الموجودة في النباتات العليا وأقل من الاحتياجات الغذائية اليومية للإنسان وعلى الرغم من ذلك فقد وجد أن لها فائدة غذائية واقتصادية كبيرة.


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record