Incidence and characterization of bacillus cereus isolated From egyptian foods.

Show simple item record

contributor.author Saleh, Y. E. [يسرى السيد صالح] en_US
contributor.author El-Fouly, M. Z. en_US
contributor.author Khalil, M. S. en_US
contributor.author Abo-State, M. A. en_US
date.accessioned 2009-11-25T15:11:48Z en_US
date.available 2009-11-25T15:11:48Z en_US
date.issued 1993 en_US
identifier.citation Qatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 1, Pages 75-80. en_US
identifier.uri http://hdl.handle.net/10576/9623 en_US
description.abstract In this study, 178 strains of Bacillus cereus were isolated from different Egyptian foods. Isolation was performed, using MYP and PEMBA media and confirmed by staining and biochemical tests. B. cereus occurred in 98% of test minced meat, 60% of sausage, 48% of rice grains, 44% of Koshari or ice-cream and 36% of pasteurized milk samples. The characteristics of these B. cereus isolates in terms of biochemical reactions, antibiotic susceptibility, pathogenicity and toxigenicity were studied. B. cereus was especially resistant to polyihyxin, penicillin, carbencillin, chloramphenicol and trimethoprim/sulphamethoxazole. en_US
description.abstract عزلت 178 سلاسة لميكروب باسيلس سيرس من أطعمة مصرية مختلفة وقد استخدم لهذا الغرض نوعان من البيئات الخاصة وعرفت السلالات تبيا لصفاتها المورفولوجية والبيوكيميائية باستخدام مفاتيح وطرق التعريف المختلفة . وجد أن جميع الأطعمة المستخدمة في الدراسة كانت ملوثة بميكروب باسيلس سيرس بالنسب الاتية ة اللحم المفروم 96% والسجق 0 6% وحبوب الارز 48% وكلا من الكشري والايس كريم 44% واللبن المبستر 36% . وقد درست قدرة باسيلس سميرس المعرولة من الناحية البيوكيميائية ، وتأثيره الممرخى والسام على فئران التجارب وكذلك تكسير كرات الدم الحمراء وانتاج انزيم الفوسفوليبيز وكذلك حساسيتها للمضادات الحيوية . وقد وجد أن بكتريا باسيلس سيوس تقاوم البوليمكسين والبنسيلين والكربنيسيللين والكلورامفينيكول والتراي ميتوبريم والسلفا ميثوكزا نلل ،. ar
language.iso en en_US
publisher Qatar University en_US
subject Botany en_US
subject علم النبات ar
title Incidence and characterization of bacillus cereus isolated From egyptian foods. en_US
title.alternative وجود باسيلس سيرس في الأطعمة المصرية وتوصيفه ar
type Article en_US
identifier.pagination 75-80 en_US
identifier.issue 1 en_US
identifier.volume 13 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record