Incidence and characterization of bacillus cereus isolated From egyptian foods.

QSpace/Manakin Repository

Incidence and characterization of bacillus cereus isolated From egyptian foods.

Show simple item record


dc.contributor.author Saleh, Y. E. [يسرى السيد صالح] en_US
dc.date.accessioned 2009-11-25T15:11:48Z
dc.date.available 2009-11-25T15:11:48Z
dc.date.issued 1993 en_US
dc.identifier.citation Qatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 1, Pages 75-80. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10576/9623
dc.description.abstract In this study, 178 strains of Bacillus cereus were isolated from different Egyptian foods. Isolation was performed, using MYP and PEMBA media and confirmed by staining and biochemical tests. B. cereus occurred in 98% of test minced meat, 60% of sausage, 48% of rice grains, 44% of Koshari or ice-cream and 36% of pasteurized milk samples. The characteristics of these B. cereus isolates in terms of biochemical reactions, antibiotic susceptibility, pathogenicity and toxigenicity were studied. B. cereus was especially resistant to polyihyxin, penicillin, carbencillin, chloramphenicol and trimethoprim/sulphamethoxazole. en_US
dc.description.abstract عزلت 178 سلاسة لميكروب باسيلس سيرس من أطعمة مصرية مختلفة وقد استخدم لهذا الغرض نوعان من البيئات الخاصة وعرفت السلالات تبيا لصفاتها المورفولوجية والبيوكيميائية باستخدام مفاتيح وطرق التعريف المختلفة . وجد أن جميع الأطعمة المستخدمة في الدراسة كانت ملوثة بميكروب باسيلس سيرس بالنسب الاتية ة اللحم المفروم 96% والسجق 0 6% وحبوب الارز 48% وكلا من الكشري والايس كريم 44% واللبن المبستر 36% . وقد درست قدرة باسيلس سميرس المعرولة من الناحية البيوكيميائية ، وتأثيره الممرخى والسام على فئران التجارب وكذلك تكسير كرات الدم الحمراء وانتاج انزيم الفوسفوليبيز وكذلك حساسيتها للمضادات الحيوية . وقد وجد أن بكتريا باسيلس سيوس تقاوم البوليمكسين والبنسيلين والكربنيسيللين والكلورامفينيكول والتراي ميتوبريم والسلفا ميثوكزا نلل ،. ar
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Qatar University en_US
dc.subject Botany en_US
dc.subject علم النبات ar
dc.title Incidence and characterization of bacillus cereus isolated From egyptian foods. en_US
dc.title.alternative وجود باسيلس سيرس في الأطعمة المصرية وتوصيفه ar
dc.type Article en_US
dc.identifier.pagination 75-80 en_US
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.volume 13 en_US

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 1.855Kb PDF View/Open
abstract.doc 20Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 21Kb Microsoft Word View/Open
0793131-0015-fulltext.pdf 505.6Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account