Evaluation of Some Local Egyptian Plants as a Source of Chlorophyll Pigments

QSpace/Manakin Repository

Evaluation of Some Local Egyptian Plants as a Source of Chlorophyll Pigments

Show simple item record


dc.contributor.author Hammouda, F. M. [فايزة محمود حمودة] en_US
dc.date.accessioned 2009-11-25T15:13:23Z
dc.date.available 2009-11-25T15:13:23Z
dc.date.issued 1994 en_US
dc.identifier.citation Qatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. 1, Pages 35-39. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10576/9691
dc.description.abstract Four plant materials viz. Spinacia oleracae Linn, (spinach), Beta vulgaris Limm (chard), Medicago sativa Linn, (alfalfa) and Petroselinum sativum Hoff. (parsely) were studied as local sources for the preparation of chlorophyll pigments as natural green colour additives. Processing of the plant materials were carried out under different conditions viz. blanching, non-blanching followed by drying in air or electrical oven or in solar dehydrating oven. The qualitative and quantitative evaluation of the different plant materials revealed the following: spinach contains the highest chlorophyll content followed by alfalfa then parsely and finally chard. The use of electrical oven and solar dehydrating oven were shown to be more efficient for drying of plant materials. The study includes preparation of chlorophylls a and b and their derivatives in highly purified form to be used as standards for the evaluation of both of the plant materials and the different methods applied. en_US
dc.description.abstract تم تحضير صبغ اليخضور (الكلورفيل ) كمصدر للوق الاًخضر الطبيعي من أربع مصالمحر نباتية محلية هي : السبانخ والسلق والبرسيم والبشونس . حيث تم إعداد الخامة النباتية بعدة طرق مختلفة إما "بالتزهية أو بسونها (طازجة) أو المجففة في تيار من الهواء داخل الأفران الكهربائية أو أفران الطاقة الشمسية أو الهوإِء الجوي وذلك لكل من العينات التي تم لها عملية التزهية أو بسونها . وقد تم تقييم هذه الطرق كمياً وكيفياً باستخدام كروماتوجرافيا الطبقة الرقيقة وكروماتوجرافيا السائل عالي الأداء. وطيف الأشعة فوق البنفسجية حيث أوضحت عمليات التقييم أن السباثخ تحتوي على نسبة عالية من صبغ اليخضور يلي ذلك البرسيم ثم البشونس والسلق ويفضل تجفيف العينات النباتية بلزاق الطاقة الشمسية أو الأفران الكهربائية . كما شملت السراسة تحضيرصبغ اليخضور اً 4 ب ومشتقاتهم في لمحرجة نقاوة عالية بهسف استخدامها كمواد قياسية اسمتخسمت في مراحل التقييم الكمي والكيفي ،. ar
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Qatar University en_US
dc.subject Chemistry en_US
dc.subject الكيمياء ar
dc.title Evaluation of Some Local Egyptian Plants as a Source of Chlorophyll Pigments en_US
dc.title.alternative تقييم لبعض النباتات المصربة المحلية كمصدر لصبغ اليخضور ar
dc.type Article en_US
dc.identifier.pagination 35-39 en_US
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.volume 14 en_US

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.056Kb PDF View/Open
abstract.doc 20.5Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 21.5Kb Microsoft Word View/Open
0794141-0007-fulltext.pdf 309.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account