17^ - Hydroxylation Of Progesterone By Cunninghamella Echinulata On A Laboratory Fermentor Scale

QSpace/Manakin Repository

17^ - Hydroxylation Of Progesterone By Cunninghamella Echinulata On A Laboratory Fermentor Scale

Show simple item record


dc.contributor.author El Kady, I. A. [اسماعيل عبد الرزاق القاضي] en_US
dc.date.accessioned 2009-11-25T15:13:52Z
dc.date.available 2009-11-25T15:13:52Z
dc.date.issued 1985 en_US
dc.identifier.citation Qatar University Science Journal, 1985, Vol. 5, Pages 145-152. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10576/9714
dc.description.abstract The mircrobiological transformation of progesterone by a local isolate of Cunninghamella echiiiulata using a laboratory fermentor was studied. Progresterone (10-50 g/1) wetted by Tween 80 was added to 48-hour old culture and the transformation was left to proceed for 72 hours. Thereafter, the different transformation products were resolved chromatog-raphically. The identity of each product was established through the determination of m.p., mixed m.p., optical rotation and ultraviolet as well as infrared absorption spectra. A comparison of the R{ values of each product with that of the corresponding reference using different solvent systems as well as their colour expressed with two spray reagents, was used as a further proof for the identity of the isolated products. With all concentrations of progesterone tested, maximum yield of 17ot -hydroxyprogesterone was obtained after 48 hours of fermentation Progesterone concentrations of 10 and 20 g/1 were almost quantitatively converted to the different transformation products after 72 hours of fermentation. Using a concentration of 20 g/1 and incubation period of 48 hours, the transformation product mixture consisted of unchanged progesterone (6%), 17 o< -hydroxyprogesterone (54%),llotrhydroxyprogesterone (29%) and llo<;,17<^-dihydroxy-progesterone (2.5%). en_US
dc.description.abstract تم استخد ام مخمر صناعي سعة 2 لترلاختيارمقدرة الفطرة على تكوين هذه إلمادة في ظروف تشبه تلك المطبقة قي الصناعة . وبدراسة تركيزات متعددة فن مادة البروجستيروق تتراوح ما هحق ؟ 1 جرام /لترإلى 50جرام /لتر ، وجد أن أنسب التركيزات المختبرة هوتركينر 20 جرام من البروجستيروق لكل لترمن الوسط الغذافي ، حيث تم تحويل كل البووجستيروق المضاف إلى المشتقات إلمختلفة خلالى 72 ساعة من بدء الاضافة . ووجد أن أعلى هعدل لتح يق هادة 17 ألفا - هيدروكسي البروجستيروق كان بعد 48 ساعة من بدأ إضاقة البروجستيرون . عند فصل المواد الناتجة من تحول البرولمجلتيرون بواسطة الفطرة المستخدمة وشلألك بواسطة اعمدة اشعل باستخدام مادة الالولمجنا وجد أن البروجستيروق يتحولى إلى : 17 ألفا - هيدووكسي البروجستيروق ( 54 %) 11 ألفا - هيدروكسي البرولمجستيرون (29%) 11 ألفا ، 17 ألفا - ثنائي هيدروكسي البروجستيروق (5ر 2%) . ar
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Qatar University en_US
dc.subject Botany en_US
dc.subject علم النبات ar
dc.title 17^ - Hydroxylation Of Progesterone By Cunninghamella Echinulata On A Laboratory Fermentor Scale en_US
dc.title.alternative إنتاج مادة 17 ألفاهيدروكسي البروجستيرون على مستوى المخمر المعملي بواسطة فطرة كا ننجهميلا إيكينولاتا ar
dc.type Article en_US
dc.identifier.pagination 145-152 en_US
dc.identifier.volume 5 en_US

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.275Kb PDF View/Open
abstract.doc 21Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
07-85-5-0011-fulltext.pdf 312.4Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account