Show simple item record

AuthorNjinkoue, Jean-Michel
AuthorBarnathan, Gilles
AuthorKornprobst, Jean-Michel
AuthorAl-Easa, Hala Sultan Saif
AuthorAl-Muftah, Abdulrahman
AuthorVacelet, Jean
Available date2009-11-25T15:14:33Z
Publication Date2006
Publication NameQatar University Science Journal
CitationNjinkoue, Jean-Michel; Barnathan, Gilles; Kornprobst, Jean-Michel; et al. "Phospholipid Fatty Acids Compositions of Sponges from Qatar I- Haplosclerida" Qatar University Science Journal, 2006, Vol. 26, Pages 31-38.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9745
AbstractThe phospholipid fatty acid contents of six Haplosclerida sponges collected along Qatari ;ts, Arabian Gulf, were identified by coupling GC-MS experiments. More than hundred of rated and unsaturated fatty acids have been identified. Strong variations were observed for both rated and unsaturated fatty acids within the three studied genera: Callyspongia, Gelliodes, and tates. A new dienoic fatty acid: 14-Me-5,9-17:2 and several rare or uncommon fatty acids were tified from GC/MS coupling experiments. Striking differences between both Gelliodes species e observed for fatty acids belonging to the n-7 family with total content ranging from 0 to 18%.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectMarine sponges
SubjectHaplosclerida
SubjectCallyspongia
SubjectGelliodes
SubjectNiphates
SubjectPhospholipid fatty acids
SubjectGas chromatography
SubjectBiogenesis
TitlePhospholipid Fatty Acids Compositions of Sponges from Qatar I- Haplosclerida
Alternative Titleالأحماض الدهنية الفسفوليبيدية في الاسفنجياات التي تنمو في قطر 1 - هالوسكاليدا
TypeArticle
Pagination31-38
Volume Number26
Alternative Abstractتم التعرف على الأحماض الدهنية الفسفوليبيدية لستة أنواع من اسفنج هالوسكاليدا الذي ينمو في قطر باستخدام كروماتوجرافيا الغاز وطيف الكتلة. وتم فصل أكثر من مائة حمض دهني مشبع وغير مشبع. وأوضحت الدراسة وجود فارق كبير في بنية الأحماض الدهنية المشبعة وغير المشبعة بين ثلاثة فصائل هي: كاليسبونجيا و جليوديس ونيفاتس كما تم التعرف على حمض دايانويك جديد 14-Me-5, 9-7 وبعض الأحماض الدهنية النادرة. كما أن الدراسة أوضحت اختلاف واضح في مكونات الأحماض الدهنية التي تنتمي إلى عائلة n-7 لأسفنج جليوديس حيث تراوحت نسبتها من صفر إلى 18% .


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record