Show simple item record

AuthorAl Hadi, F.A.
AuthorYasseen, B.T.
AuthorAl-Dubaie, A.S.
Available date2009-11-25T15:22:51Z
Publication Date1997
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1997, Vol. 17, No. 2, Pages 271-279.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9962
AbstractChanges in carbohydrate and nitrogen fractions during seed germination of fenugreek under water stress and GA^ treatment were investigated. The germination percentage was reduced with the decrease in the osmotic potential of seed media, reaching its lower value at -0.8 MPa. Sucrose was accumulated considerably which could have had a major contribution in the total carbohydrate, while monosaccharides showed a substantial reduction and polysaccharides demonstrated no consistent pattern of changes due to water stress. The response of total nitrogen was variable; it increased considerably in -0.1 and -0.3 MPa osmotic potential, then dropped sharply at -0.5 and -0.8 MPa. Similar behavior was found in TSN(Total Soluble Nitrogen), whereas protein-N changed only slightly and proline was accumulated substantially by decreasing the osmotic potential of the seed media. Although GA, application had no any promotive influence on seed germination under water stress, it caused considerable changes in carbohydrate fractions in the growing seedlings. For example, monosaccharides were reduced, sucrose was accumulated and polysaccharides were degraded in hormone treatment as compared to water treatment. Nitrogen constituents, on the other hand, showed no clear responses to GAi treatment. The possible metabolic roles of all these fractions in the growing seedlings due to water stress were discussed.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
علم النبات
TitleChanges in carbohydrate and nitrogen fractions during germination of fenugreek (Trigonellafoenum-graecum L.) seeds presoaked in GA3, growing under different osmotic potentials
Alternative Titleالتغيرات في المكونات الكربوهيدراتية والنتروجينية خلال إِنبات بذور الحلبة المنقوعة في حامض الجبريليك والنامية في مستويات مختلفة من الجهد الأزموري
TypeArticle
Pagination271-279
Issue Number2
Volume Number17
Alternative Abstractدرست التغيرات في المكونات الكربوهيدراتية والنتروجينية خلال إنبات بذور الحلبة (Trigonella -foenum - graecum L.) تحت ظروف الإجهاد المائي ومعاملة حامض الجبريليك . وكانت العلاقة خطة بين اختزال النسبة المئوية للإنبات وهبوط الجهد الأزموزي لوسط البذور لتصل تلك النسبة إلى أوطأ قيمة عند -0.8 ميجا باسكال . تراكم السكروز كثيرا والذي كان له مساهمة رئيسية في المحتوى الكلي للكربوهيدرات بينما اختزل محتوى السكريات الأحادية لدرجة كبيرة ولم تظهر السكريات المتعددة نمط متناغما في التغيرات نتيجة للإجهاد المائي. وتوحي استجابة المكونات النتروجينية إلى تباين النتروجين الإجمالي حيث زاد لدرجة كبيرة عنه -0.1و -0.3 ميجا باسكال وتلي ذلك هبوط حاد عند -0.5 و-0.8 باسكال . ذات السلوك قد وجد في النتروجين الذائب الكلي بينما تغير البروتين فقط لدرجة طفيفة، وتراكم البرولين بكميات كبيرة بنقص الجهد الأزموزي لوسط البذور. وبالرغم من أنه ليس لمعاملة البذور بحامض الجبريليك أي تأثير تحفيزي على إنبات البذور تحت ظروف الإجهاد المائي، فإنه قد سبب تغيرات كبيرة في مكونات الكربوهيدرات في البادرات النامية ، فقد اختزلت السكريات الأحادية وتراكم السكروز وتحللت السكريات المتعددة مقارنة مع معاملة الماء . ولم تظهر المكونات النتروجينية استجابات واضحة بمعاملة حامض الجبريليك . وقد نوقشت الأدوار الأيضية المحتملة لتلك المكونات في البادرات النامية تحت ظروف الإجهاد المائي.


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record