Show simple item record

AuthorYounis, M. E. [محمود الباز يونس]
AuthorNemet-Alla, M. M.
AuthorHasaneen, M. N. A.
Available date2009-11-25T15:15:10Z
Publication Date1987
Publication NameQatar University Science Bulletin
CitationQatar University Science Bulletin, 1987, Vol. 7, Pages 93-102.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9773
AbstractThe same three fatty acids were detected in flax, cotton and castor bean seeds: myristic, plamitic and oleic. In addition, linoleic was found in flax and lauric and stearic in castor bean. The seeds were germinated over a period of 12 days and showed variable changes in the major fatty acids. In the three seeds, salinization with 0.5% and 1.0% NaCI led to decreases or increases in the contents of certain fatty acids. Also disappearance of certain fatty acids was accompanied by appearance of others.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
علم النبات
TitlePlant growth, metabolism and adaptation in relation to stress conditions v. Effects of salinity on the fatty acids of germinating flax, cotton and castor bean seeds
Alternative Titleنمو وأيض وملاءمة النباتات لظروف الاجهاد المختلفة 5 - تأثير الملوحة على الأحماض الدهنية في بذور الكتان والقطن والخروع النابتة
TypeArticle
Pagination93-102
Volume Number7
Alternative Abstractيهدف هذا البحث إلى دراسة أثر الملوحة على محتوى الأحماض الدهنية في زيوت بذور الكتان والقطن والخروع أثناء انباتها لمدة اثنى عشر يوما . ففي البذور الثلاثة المستنبتة في الماء ، وجدت أحماض الميرستيك والبالمتيك والأولييك ، وبالإضافة إلى ذلك فقد أمكن فصل حمض اللينولييك من بذور الكتان ، وحمضي اللوريك والاستياريك من بذور الخروع النابتة . أدت المعاملة بمحاليل كلوريد الصوديوم (0.5%،1%) إلى تغيرات ملحوظة ومختلفة في محتوى الأحماض الدهنية الأساسية وذلك بالمقارنة إلى محتوى هذه الأحماض في البذور المستنبتة في الماء . فعلى حين نقص محتوى بعض الأحماض ، وجدت زيادة في محتوى البعض الآخر ، وبالإضافة إلى ذلك فقد كان اختفاء بعض الأحماض الدهنية مقرونا بظهور أحماض أخرى جديدة .


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record