Show simple item record

AuthorAl Muhannady, Abeer [عبير المهندي]
AuthorAl Marri, Fatima [فاطمة المري]
AuthorAl Hemiary, Hayah
AuthorYasseen, B.T. [بسام طه ياسين]
Available date2009-11-25T15:26:45Z
Publication Date2006
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 2006, Vol. 26, Pages 71-82.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10097
AbstractGermination of grains, and changes in the soluble sugars and proline due to salt stress under three temperatures in the germinating grains, of the local wheat cultivar (Doha) were studied. This cultivar proved resistant to salt stress during germination at both 15 and 20 °C as compared to 25 °C. In support to the above finding, chloride accumulated considerably in the wheat seedlings as sodium chloride increased around the grains at 25 °C as compared to that accumulated at lower temperatures. Moreover, high temperatures may cause further lowering in the water potential of salt solutions which might explain the osmotic effect of salts. Proline accumulated substantially in the seedlings exposed to various levels of salt stress, and its accumulation was linear with the increase in the concentration of NaCI. Temperature rise in the growth chamber caused a considerable increase in the concentration of proline in the germinating grains especially at high salt levels. Soluble sugars (TRV) and their components (DRV and sucrose) diminished in the growing seedlings exposed to various levels of salt stress. Temperatures above 15 °C caused significant sugar formation under all salt levels, which means that the degradation of starch stored in the endosperm of grains was accelerated with the rise in temperature in the growth chamber. Reduction in the TRV due to salt stress was accompanied with a considerable accumulation of proline. The possible sources of the accumulated proline in the seedlings of the wheat plants during germination were discussed.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBiology
بيولوجيا
TitleChanges in Soluble Sugars and Proline in Seedlings of A local Wheat Cultivar (Doha) Due to the Salt Stress and Temperature
Alternative Titleالتغيرات في السكريات الذائبة والبرولين في بادرات الصنف المحلي للقمح (دوحة) نتيجة للاجهاد الملحي والحرارة
TypeArticle
Pagination71-82
Volume Number26
Alternative Abstractدرست عملية الانبات والتغيرات في السكريات والبرولين مع الاجهاد الملحي تحت تأثير ثلاث درجات حرارية في الحبوب النابتة في صنف القمح المحلي (دوحة). أثبت هذا الصنف بأنه مقاوم للإجهاد الملحي خلال الانبات عند درجتي الحرارة 15 و 20 مئوي بالمقارنة مع دجة الحرارة 25 مئوي. وقد تعزز ذلك من خلال التراكم الكبير للكلوريد في البادرات النامية عند هذه الدرجة مقارنة مع الدرجات الحرارية المنخفضة مع زيادة تركيز كلوريد الصوديوم في محيط الحبوب. هذا فضلا عن أن درجة حرارة 25 مئوي قد تسبب هبوطا اضافيا في قيمة الجهد المائي للمحاليل والتي قد تفسر التأثير الازموزي للأملاح. لقد تراكم البرولين لدرجة كبيرة في البادرات عند تعرض الحبوب لمستويات مختلفة من الاجهاد الملحي، وكانت العلاقة خطية بين تراكم البرولين وزيادة تركيز كلوريد الصوديوم. وان زيادة درجة الحرارة في الحاضنة قد سببت زيادة كبيرة في تركيز البرولين وزيادة تركيز كلوريد الصوديوم. وان زيادة درجة الحرارة في الحاضنة قد سببت زيادة كبيرة في تركيز البرولين في الحبوب النابتة خصوصا عند مستويات الملوحة العالية. ان محتوى السكريات الذائبة (TRV) ومكوناته من السكريات الاحادية والثنائية (السكروز) قد اضمحلت في البادرات النامية المعرضة لمستويات مختلفة من الملح. كما ان درجات الحرارة الأعلى من 5 مئوي قد سببت في زيادة تكوين مستويات كبيرة من السكر الذائب عند كافة مستويات الملوحة. وهذا قد يعني سرعة تحلل النشا المخزون في اندوسيرم الحبوب بارتفاع درجة الحرارة في الحاضنة. كذلك فان هبوط TRV نتيجة للإجهاد الملحي قد تزامن مع تراكم كبير للبرولين، كما تضمنت المناقشة المصادر المحتملة للبرولين في بادرات القمح خلال عملية الانبات.


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record