Mycoflora And Natural Occurrence Of Mycotoxins Of Chicken Stock
Author | Saber, Sabah M. [صباح محمد صابر] |
Available date | 2009-11-25T15:32:29Z |
Publication Date | 1993 |
Publication Name | Qatar University Science Journal |
Citation | Qatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 1, Pages 70-74. |
Abstract | Twenty four species and one species variety (belonging to 11 genera) and 20 species with the addition of two species varieties (belonging to 7 genera) were isolated on glucose-Czapek's agar and glucose-Czapek's agar medium fortified by 10% sodium chloride respectively, from 45 samples of manufactured chicken stock collected from Egypt. Aspergillus (10 species), Eurotium (6 species) Penicillium (6 species) and Emericella (one species) were the most common genera isolated from the two different media. Thin layer chromatographic analysis revealed that 19 samples were contaminated by aflatoxin zearalenone and/ or zearalenol. |
Language | en |
Publisher | Qatar University |
Subject | Botany علم النبات |
Alternative Title | الفلورا الفطرية والتواجد الطبيعي للسموم الفطرية في مرقة الدجاج |
Type | Article |
Pagination | 70-74 |
Issue Number | 1 |
Volume Number | 13 |
Alternative Abstract | الهدف من الدراسة التعرف على الفلورا الفطرية والسموم الفطرية المتواجدة طبيعيا في 45 عينة من مرقة الدجاج بمصر . تم عزل وتعريف 42 نوعا فطريا بالإضافة إلى صنفين تنتمي إلى 7 أجناس وذلك على الوسط الغذائي جلكوز كزابكس اجار ، كزابكس اجار المرودابتبركيز 10% كلوريد صوديوم ، وكانت أكثر ا لأنواع انتشارا اسبرجيلس ( 10 أنوا بم ) ايروتيم (6 أنوا ع ) والبنسليوم (6 أنواع ) على الوسطين الغذائيين . واشتمك الدراسة امكانية تواجد سموم الافلاتوكسين والزيراليثون والزيرالينول طبيعيا وبإستخدام طرق التحليل الكروماتوجرافي (صم ما+) وجد أن 19 غينة ملوثة بسموم الأفلاتوكسين B1: B2, G1 , G2 والزيرالينون والزيرالينول. |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
Qatar University Science Journal - [From 1981 TO 2007] [770 items ]