• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary Mangement of Type 1 Diabetes Mellitus with Celiac Disease.

    عرض / فتح
    BMS-CDR-2022-13_writefull-MC Proceed (2).pdf (450.2Kb)
    التاريخ
    2022-06-01
    المؤلف
    Al-Majali, Marah Attallah
    Burayzat, Salma
    Tayyem, Reema F
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Celiac disease is diagnosed more commonly with type 1 diabetes, and the most problematic aspect for a child with type 1 diabetes and celiac disease is that most GFD foods have a high glycemic index, while low glycemic index foods are recommended for type 1 diabetes mellitus. As a result, dietary controls becomes more difficult. Diet management could improve the elevated HbA1c levels. The aim of this review is to illustrate the clinical features and diagnostic considerations, as well as current knowledge of common pathogenic features such as genetics, environmental risk factors, and the gut microbiome of type 1 diabtes and celiac disease. Also, the importance of diet management on glycemic control and growth rate in patients with type 1 diabetes mellitus and celiac disease has been discussed. PubMed and Google Scholar databases were searched. Reports published from the years 1969 to 2021 that focused on the role of type 1 diabetes mellitus and celiac disease, and to examine the types of diet on glycemic control, growth rate, and quality of life. Only a few studies on the effects of a carbohydrate count gluten-free diet on glycemic control, growth rate, and quality of life in patients with type 1 diabetes mellitus and celiac disease have been conducted. There have been few studies showing that the dietary intervention helps to achieve and maintain normal blood glucose and blood pressure levels, a healthy lipid profile, and a healthy body weight. Studies stated that a low-carbohydrate diet had the greatest effect on improving glycemic control and insulin parameters.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.2174/1573399818666220601140410
    http://hdl.handle.net/10576/32145
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video