Show simple item record

Authorعودة, عدنان
Available date2023-12-25T07:38:24Z
Publication Date2024
Publication NameThe Sixth Youth Research Forum 2024
Citationعودة, عدنان,"تعيين القدرة المضادة للأكسدة و التركيب الكيميائي لبذور اليانسون و الشمرا باستخدام تقنية التألق الكيميائي الضوئي و الكروماتوغرافيا الغازية المربوط بمطياف الكتلة",The Sixth Youth Research Forum 2024,2023,Qatar University Young Scientists Center - Qatar University
URIhttp://hdl.handle.net/10576/50614
Abstractعينت المكونات الكيميائية لبذور اليانسون والشمرا المجمعة من إدلب وحلب على الترتيب بتقنية مطيافية الكتلة المرتبطة مع الكروماتوغرافية الغازية. تم تعيين أربعين مكوناً والتي تمثل نحو 99.44% من كمية الزيت العطري لبذور اليانسون. تبين أن المكونات الرئيسية في بذور اليانسون هي: مفروق-انيسول إستراجول، ليمونين، فينجون، لينالوول، مفروق أنيسول، باراأنيس ألدهيد، بنزن-1-ميتوكسي-4-(1-بربينيل)، مقرون أنيسول. جرى تعيين ثلاث وثلاثون مكوناً والتي تمثل نحو 99.35% من كمية الزيت العطري لبذور الشمرا . وكانت المكونات الرئيسة في بذور الشمرا هي: ألفا-بينين، ألفا-فيلاندرين، ليمونين، فينجون، متيل-جافيكول، إستراجول، بنزن-1-ميتوكسي-4-(1-بربينيل)، د-ليمونين، 1،8-سينول، أنيسول بارا ألليل، فارنسين، كارفاكرول. قيست السعة المضادة للأكسدة الكلية للمستخلصات الزيتية العطرية ولمحاليها المائية (المحبة والكارهة للماء) لبذور كلاً من اليانسون و الشمرا بتقنية التألق الضوئي التي ساعدت على تعيين مضادات الأكسدة في المكونات المحبة و الكارهة للماء بدقة عالية حيث كانت قيمة السعة المضادة للأكسدة الكلية عند 166.69 0.42 و 363.28 1.11 نانومول مكافىء/ غرام مادة جافة في كل من بذور اليانسون و الشمرا على التوالي. جرى تحديد تسع مركبات فينولية رئيسية مع تراكيزها والتي هي معروفة كمصادر مضادات أكسدة في كل من بذور اليانسون والشمرا وذلك بتقانة HPLC .
Languagear
PublisherQatar University Young Scientists Center - Qatar University
Subjectمضادات أكسدة
بذور اليانسون
بذور الشمرا
التألق الضوئي
الزيت العطري
Titleتعيين القدرة المضادة للأكسدة و التركيب الكيميائي لبذور اليانسون و الشمرا باستخدام تقنية التألق الكيميائي الضوئي و الكروماتوغرافيا الغازية المربوط بمطياف الكتلة
Alternative TitleDetermination of integral antioxidants capacity in Aniseed and Fennel Seeds using photochemiluminescence assay and GC-MS
TypeConference
Alternative AbstractThe chemical components of both aniseed and fennel seeds collected from Idlib and Aleppo region in syria were identified using GC-MS spectrometry. Forty fractions components representing an average of 99.44% of the essential oil from aniseed seeds were characterized. The major average components were: Trans-Anethole Estragole, Limonine, Fenchone, Linalool, trans-Anethole, p-Anisaldehyde, Benzene 1-methoxy-4-(1-prpenyl)-, cis-Anethole. Thirty three fractions components representing an average of 99.35% of the essential oil of fennel seeds were characterized. The major components were: α-Pinene, α-Phellandrene, Limonene, Fenchone, Methyl-chavicol, Estragole, Benzene, 1-methoxy-4-(1-propenyl)-, D-Limonene, 1, 8-Cineole -, Anisole-p-allyl, Farnesene, Carvacrol. The integral antioxidant capacity, IAC of aqueous and essential oils extracts of both aniseed and fennel seeds have been determined by means of a photochemiluminescence assay (PCL). By means of a photochemiluminescence assay, it was possible to assess the IAC with high accuracy which represents the sum of the antioxidants capacity of hydrophilic and hydrophobic components existence in both aniseed and fennel seeds. The integral antioxidant capacity for both aniseed and fennel seeds have been measured which have a value as a total equivalent per gram of dry material (TE/g DM) at 166.69 0.42 and 363.28 1.11 nmol, respectively. Nine major phenolic compounds known as antioxidant resources with their concentrations have been identified in both aniseed and fennel seeds by HPLC technique.
SubjectAntioxidant
Photochemiluminescence
essential oil
aniseed
fennel
seeds
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record