The amino acid composition of some Common marine algae from Qatar (Arabian Gulf)
Author | Heiba, H. I. [حلمي اسماعيل هيبة] |
Author | Al-Nagdy, S. A. |
Author | Rizk, A. M. |
Author | Durgham, M. M. |
Available date | 2009-11-25T15:11:17Z |
Publication Date | 1993 |
Publication Name | Qatar University Science Journal |
Citation | Qatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 2, Pages 219-225. |
Abstract | The most dominant twenty algal species representing the main three groups of benthic macroalgae, Chlorophyceae, Phaeophyceae and Rhodophyceae were collected from the coastal zones of the Qatar peninsula. The algae were chemically analyzed for their free and total amino acid contents using Alpha amino acid analyzer Model 4150 LKB. The analysis revealed the presence of seven free essential and ten free non essential amino acids in all or in some of the algae. It also showed the presence of six total essential and nine total non essential amino acids in the acid hydrolyzates of the algal proteins. Generally the amounts of the amino acids are less than those present in higher plants and less than the daily dietary requirements. The nutritive and economic importances of these findings are discussed in relation to the findings reported before by the previous investigators. |
Language | en |
Publisher | Qatar University |
Subject | Free amino acids total amino acids in algae Chlorophyceae |
Alternative Title | دراسة الأحماض الأمينية في بعض الطحالب البحرية التي تنمو على سواحل قطر |
Type | Article |
Pagination | 219-225 |
Issue Number | 2 |
Volume Number | 13 |
Alternative Abstract | يشتمل البحث على التقدير الكمي والكيفي للأحماض الأمينية الحرة والكلية التي تنتج من التحلل المائي الحمضي للبروتينات والببتيدات ، وذلك في عشرين طحلباً تمثل أكثر الأنواع انتشاراً على سواحل دولة قطر . ولقد أجري التقدير باستعمال جهاز تحليل الأحماض الأمينية الاَلي الذي يعمل بالكمبيوتر ، ولقد أثبت البحث وجود سبعة أحماض أمينية أساسية حرة وعشرة أحماض أمينية غير أساسية حرة في كل أو بعض الطحالب ، كما ثبت وجود ستة أحماض أمينية أساسية كلية وتسعة أحماض غير أساسية كلية أي ناتجة من التحلل المائي الحمضي لبروتينات وببتيدات الطحالب . وبصورة عامة وجد أن كمية الأحماض الأمينية في الطحالب أقل من الموجودة في النباتات العليا وأقل من الاحتياجات الغذائية اليومية للإنسان وعلى الرغم من ذلك فقد وجد أن لها فائدة غذائية واقتصادية كبيرة. |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
Chemistry & Earth Sciences [586 items ]
-
Qatar University Science Journal - [From 1981 TO 2007] [770 items ]