Show simple item record

AuthorHeiba, H. I. [حلمي اسماعيل هيبة]
AuthorAl-Nagdy, S. A.
AuthorRizk, A. M.
AuthorDurgham, M. M.
Available date2009-11-25T15:11:17Z
Publication Date1993
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 2, Pages 219-225.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9607
AbstractThe most dominant twenty algal species representing the main three groups of benthic macroalgae, Chlorophyceae, Phaeophyceae and Rhodophyceae were collected from the coastal zones of the Qatar peninsula. The algae were chemically analyzed for their free and total amino acid contents using Alpha amino acid analyzer Model 4150 LKB. The analysis revealed the presence of seven free essential and ten free non essential amino acids in all or in some of the algae. It also showed the presence of six total essential and nine total non essential amino acids in the acid hydrolyzates of the algal proteins. Generally the amounts of the amino acids are less than those present in higher plants and less than the daily dietary requirements. The nutritive and economic importances of these findings are discussed in relation to the findings reported before by the previous investigators.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectFree amino acids
total amino acids in algae
Chlorophyceae
TitleThe amino acid composition of some Common marine algae from Qatar (Arabian Gulf)
Alternative Titleدراسة الأحماض الأمينية في بعض الطحالب البحرية التي تنمو على سواحل قطر
TypeArticle
Pagination219-225
Issue Number2
Volume Number13
Alternative Abstractيشتمل البحث على التقدير الكمي والكيفي للأحماض الأمينية الحرة والكلية التي تنتج من التحلل المائي الحمضي للبروتينات والببتيدات ، وذلك في عشرين طحلباً تمثل أكثر الأنواع انتشاراً على سواحل دولة قطر . ولقد أجري التقدير باستعمال جهاز تحليل الأحماض الأمينية الاَلي الذي يعمل بالكمبيوتر ، ولقد أثبت البحث وجود سبعة أحماض أمينية أساسية حرة وعشرة أحماض أمينية غير أساسية حرة في كل أو بعض الطحالب ، كما ثبت وجود ستة أحماض أمينية أساسية كلية وتسعة أحماض غير أساسية كلية أي ناتجة من التحلل المائي الحمضي لبروتينات وببتيدات الطحالب . وبصورة عامة وجد أن كمية الأحماض الأمينية في الطحالب أقل من الموجودة في النباتات العليا وأقل من الاحتياجات الغذائية اليومية للإنسان وعلى الرغم من ذلك فقد وجد أن لها فائدة غذائية واقتصادية كبيرة.
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record