أيام الولائم وعادة الضيافة (ملامح من المجتمع التقليدى کما صورته يوميات الجبرتي)
Author | إبراهيم, ناصر أحمد |
Available date | 2022-09-22T10:35:12Z |
Publication Date | 2020 |
Publication Name | مصر الحديثة |
Identifier | http://dx.doi.org/10.21608/NMISR.2020.184061 |
Citation | إبراهيم, ناصر أحمد. (2020). أيام الولائم وعادة الضيافة (ملامح من المجتمع التقليدى کما صورته يوميات الجبرتي). مصر الحديثة, 19(19), 17-43. doi: 10.21608/nmisr.2020.184061 |
ISSN | 2314-5242 |
Abstract | شكلت "عادة الضيافة" التي صاحبت "أيام المواسم" أو " أيام الولائم"، على نحو ما عرفتها المصادرالتاريخية، عادة قديمة، رصدت لها الدولة بعض الأوقاف، كما قامت بها عائلات كبيرة، تلك التي تأصل دورها من جيل إلى جيل في الحفاظ على هذه الممارسة الاجتماعية. تسمح دراسة هذه المسألة بتحليل شبكة العلاقات الاجتماعية، ومقاربة التمايزات الاجتماعية والثقافية التي يمكن أن نلاحظها مع حالة التعارض بين بذخ الموائد الأميرية وموائد الفقراء وبساطتها. وتراهن الدراسة على عمل مقاربة حول دلالة هذه العادة في المضمون الثقافي الاجتماعي، وتحديداً إبان فترة التحول التي مرت بها مصر عند منعطف القرن التاسع عشر، وهى الفترة التي شهدت تقويض أركان المجتمع التقليدي الوسيط، لصالح حداثة جديدة، حداثة فرضت شروطاً مختلفة للحياة؛ أنشأت عبرها الدولة المركزية مؤسسات حديثة، وبدء نمو قطاع الخدمات المؤسسية برعايتها، وانتهاج سياسات عملية وترشيديه، كانت في مجملها متناقضة مع النظام المملوكي ومنظومته الاجتماعية والايديولوجية. والدراسة تلفت الانتباه الى أثر التغيرات في شكل السلطة وتوجهاتها على تغير بعض العادات الاجتماعية التي كان من بينها دون شك "عادة الضيافة". |
Language | ar |
Publisher | وزارة الثقافة، دار الکتب والوثائق القومية، مرکز تاريخ مصر المعاصر |
Subject | ايام الولائم المجتمع التقليدي مصر أواخر القرن الثامن عشر عصر الجبرتي تاريخ مصر فى العصر العثماني |
Type | Article |
Pagination | 17-43 |
Issue Number | 20 |
Volume Number | 20 |
Alternative Abstract | The "hospitality habit" on the general level, which accompanied "days of seasons", formed an old habit, for which the state allocated some endowments, as well as big families, those whose role is rooted, from generation to other, in the preservation of this social practice. The study of this issue allows analyzing the network of social relations, and approaching of social and cultural distinctions that we can observe with the contradiction between the extravagance of the tables of the elite, the abundance of servants, the splendor of the place and the carefully designed clothes of the servants, and between the tables of the poor and their simplicity. This article does not attempt to paint a detailed picture of an old "hospitality habit" and its usual days, as such as it aims to develop an approach about its importance in the cultural and social context, specifically during the transformation period in the early nineteenth century. This period of transformation witnessed the undermining of the foundations of the traditional mediating society, and its replacement a new modernity thatimposed different conditions of life.As known, the central state established modern institutions, and the same period passed with the beginning of the growth of the institutional services sector under its auspices, as well as its adoption of practical and rationalizing policies. These changes were, in general, contradictory to the Mamluk regime and its social and ideological system. The study draws attention to the effect of thesedevelopments in the form of authority and its trends on changing some social customs, among which was undoubtedly the "hospitality habit". |
ESSN | 2314-8098 |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
Humanities [152 items ]