Show simple item record

AuthorEl Kady, I. A. [اسماعيل عبد الرزاق القاضي]
AuthorEl-Maraghy, S. S. Mohamed
AuthorEman Mostafa M.
Available date2009-11-25T15:12:15Z
Publication Date1993
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 1, Pages 63-69.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9643
AbstractThe inhibitory effects of ten essential oil from different spices against the growth of various isolates of bacteria representing Gram-positive (seven isolates) and Gram-negative (four isolates) were studied. Eight antibacterial agents were included for comparative purposes. Results show that essential oils of thyme (Thymus vulgaris L.), cinnamon (Cinnamomum verum Presl (Syn. C. zylanicum Blume) and cardamom (Elettaria cardamum White and Maton) were highly active against both Gram-negative and Gram-positive bacteria. The essential oils of peppermint {Mentha piperita var, officinalis), marjoram (Majorana hortensis L.) and rosemary {Rosmarinus officinalis L.) showed moderate effects against the test bacteria. The essential oils of Chinese cassia {Cinnamomum cassia Presl), clove {Syzygium aromaticum L.) Merr and Perry (Syn. Eugenia caryophyllata Thunb), cumin (Cuminum cyminum L.) and eucalyptus (Eucalyptus globulus L.) had no or little effect against Gram-negative and Gram-positive bacteria. The inhibitory effect of the essential oils against eight different species of dermatophytic fungi were also studied. Thyme and cinnamon oils were highly effective inhibitory agents against all the isolates tested when added at 200 and 500 ppm. Peppermint oil completely inhibited the growth of all the fungi tested at 500 ppm and three isolates when added as 200 ppm. Essential oil of cardamom only inhibited the same three isolates when added at 500 ppm. The other essential oils tested, showed partial inhibition against the growth of the test fungi.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
علم النبات
TitleAntibacterial and antidermatophyte activities of some essential Oils from spices
Alternative Titleكفاءة الزيوت الطيارة المستخلصة من بعض التوابل في مقاومة أنواع من البكتريا الممرضة و الفطريات التي تصيب الجلد
TypeArticle
Pagination63-69
Issue Number1
Volume Number13
Alternative Abstractدراسة عن التأثير المثبط للزيوت الطيارة المستخلصة من بعض التوابل على نمو إحدى عشر سلالة من أنواع البكتريا الممرضة . أوضحت الدراسة أن زيوت كل من الزعتر ، القرفة والحبهان (هال ) ذات كفاءة عالية ضد جميع أنواع البكتريا المختبرة ، بينما كانت الزيوت الطيارة لكل من النعناع ، البردقوش حصا لبان (الاكليل ) ذات كفاءة متوسطة ضد الأنواع المختلفة من البكتريا ، أظهرت الدراسة أيضا أن الزيوت الطيارة لكل من القرفة الصيني ( الدار الصيني ) ، القرنفل ، الكمون وأوراق الكافور ذات كفاءة محدودة أو منعدمة الكفاءة في مقاومة أنواع البكتريا المختبرة . اشتمل البحث أيضا على دراسة التأثير المثبط لهذه الزيوت الطيارة ضد ثمان سلالات لأنواع مختلفة من الفطريات التي تصيب الجلد . وجد أن الزيوت الطيارة لكل من الزعتر والقرفة يليهما زيت النعناع ثم زيت الحبهان ذات كفاءة عالية ضد نمو جميع أنواع فطريات الجلد المختبرة .
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record