عرض بسيط للتسجيلة

المؤلفAbusuwar, Awad O. [عوض عثمان أبو سوار]
المؤلفAhmed, Sulaiman A.
تاريخ الإتاحة2009-11-25T15:12:32Z
تاريخ النشر2003
اسم المنشورQatar University Science Journal
الاقتباسQatar University Science Journal, 2003, Vol. 23, Pages 117-133.
معرّف المصادر الموحدhttp://hdl.handle.net/10576/9654
الملخصAn experiment was conducted at the Demonstration Farm of the faculty of Agriculture, University of Khartoum at Shambat during the period December 1997 to June, 1999, to investigate the effect of Rhizobium meliloti and VA-mycorrhizae on growth, forage yield and quality of two alfalfa cultivars (local Hegazi and imported Pioneer 5929). The treatments consisted of inoculation with Rhizobium melilotti, VA-mycorrhizae, and (VAM+R) in addition to a reference control. A split- plot design with three replications was used in which the two alfalfa cultivars were assigned to the main plots and the microorganisms to the sub-plot treatments. Rhizobium melilotti, VA-mycorrhizae, and their combinations significantly improved growth parameters, which were reflected in higher yields of good quality forage. Rhizobium melilotti increased forage fresh yields by 42%, whereas the increments in forage fresh yields by VAM alone and VAM+R were 60 % and 65%, respectively. The forage nutritive value was improved by Rhizobia inoculation in the winter samples by 26.9% for the crude protein and by 32.3% for phosphorus content. Corresponding increments for the joint effect of VAM+R were 23.2% for crude protein and 36.1% for phosphorus compared to the control. The local cultivar Hegazi outscored the introduced Pioneer in the growth parameters which were reflected in higher forage yield of good quality compared to the introduced one. It produced 25.7% more protein than the Pioneer variety.
اللغةen
الناشرQatar University
الموضوعBiological Science
بيولوجيا
العنوانEffect of Rhizohnim melilotti and VA-mycorrhizac on Forage Yield and Quality of Two Alfalfa Cultivars
العنوان البديلأثر إضافة بكتيريا الرايزوبيوم وفطر الماكورايزا على إنتاجية ونوعية علف صنفين من البرسيم
النوعArticle
الصفحات117-133
رقم المجلد23
الملخص البديلأجريت تجربة حقلية في المزرعة التجريبية بكلية الزراعة جامعة الخرطوم خلال الفترة من ديسمبر 1997 الى يونيو 1999 لدراسة اثر بكتيريا الرايزوبيوم وفطر الماكورايزا على إنتاجية ونوعية صنفين من البرسيم (الحجازي وبايونير 5929 ‏) . اشتملت المعاملات على بكتريا الرايزوبيوم وفطر الماكورايزا بالإضافة الى الشاهد . استعمل تصميم الأحواض الانشطارية بثلاث مكررات • وضعت أصناف البرسيم في الأحواض الرئيسية ومعاملات الأحياء الدقيقة في الأحواض الفرعية . ‏أظهرت معاملات إضافة البكتيريا ، الفطر ، و البكتيريا + الفطر زيادة معنوية في معايير النمو والتي انعكست في زيادة الإنتاجية ونوعية الغلف . وقد زاد الوزن الرطب للعلف بمقدار 42% بإضافة البكتيريا بينما كانت الزيادات 60% و 65% نتيجة لإضافة الفطر والفطر + البكتيريا على التوالي . ‏إضافة البكتيريا أدت الى تحسن القيمة الغذائية للملف حيث زاد معدل البروتين الخام بنسبة 27% والفسفور بنسبة 32% . وكانت الزيادات المقابلة نتيجة لإضافة الفطر والبكتيريا 23% للبروتين الخام و36% للفسفور. تفوق الصنف المحلى حجازي على المستورد بايونير في معايير النمو والتي انعكست على الإنتاجية العالية وتحسن القيمة الغذائية حيث زادت نسبة البروتين الخام في الصنف حجازي بنسبة 26% مقارنة بالبايونير .


الملفات في هذه التسجيلة

Thumbnail

هذه التسجيلة تظهر في المجموعات التالية

عرض بسيط للتسجيلة