Application Of Different Methods For The Preparation Of Chlorophyll Pigments For Food And Pharmaceutical Industries
Author | Ismail, S. I. [شمس الدين امبابي اسماعيل] |
Author | Hussein, A. A. |
Author | Hussiney, H. A. |
Author | Hammouda, F. M. |
Available date | 2009-11-25T15:24:30Z |
Publication Date | 1994 |
Publication Name | Qatar University Science Journal |
Citation | Qatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. خاص, Pages 161-164. |
Abstract | The main objective of this work is to establish an economic and applied technique for the production of chlorophyll pigments and their derivatives namely Cu-chlorophyll complex in the form of colour additives. These trials include, the introduction of some modifications concerned with the processing of plant materials, type of extracting solvent, procedures of chemical reactions and purification followed by the application of two of the classical methods previously reported by Schertz 1964 and Iryiama 1974 for comparison. The achieved modified method with oven dried powder or fresh plant material of Spinach for the preparation of Cu-chlorophyll complex has been adopted. Spectrophotometric evaluation of Na-Cu chlorophyllin viz. colour strength and purity and other factors controlled the experimental conditions (bulk of solvent used, time consumed etc.) were carried out. The comparative study of the applied methods revealed that the achieved modified method gave satisfactory results. Preparation of the chlorophyll pigments on experimental scale and semi-pilot scale were carried out by applying the achieved modified method. |
Language | en |
Publisher | Qatar University |
Subject | Organic Chemistry الكيمياء العضوية |
Alternative Title | تطبيق طرق مختلفة لتحضيرصبغ اليخضور للصناعات الغذائية والصيدلية |
Type | Article |
Pagination | 161-164 |
Issue Number | خاص |
Volume Number | 14 |
Alternative Abstract | يهدف هذا البحث لاستنباط طريقة تطبيقية اقتصادية لتحضير صبغ اليخضور وخاصة مشتق النحاس من مصادر نباتية في شكل مضافات لونيه . وقد تم تطبيق طريقة معدله لإنتاج صبغ اليخضور صناعياً مع الأخذ في الاعتبار كمية ونوع المذيبات العضوية - المستخدمة وكذا طرق الاستخلاص والتحضير . ثم أستتبع ذلك تطبيق طريقتين تقليديتين للمقارنة هما طريقة شيرتز 1964 وطريقة اريما 1974 . وقد تم استخدام نبات السبانخ إما في الصورة الجافة أو الطازجة بعد التزهيه كمصدر لإنتاج متراكب النحاس في الطريقة المطورة المتبعة ، وتم تقييم المنتج النهائي طيفيا (للتجارب المطبقة) على هيئة الصورة الذائبة في الماء مع الأخذ في الاعتبار قوة اللون ودرجة نقاء المنتج النهائي وكمية المذيبات العضوية المستخدمة والوقت المستهلك ...الخ . وقد أظهرت المقارنة أن الطريقة المطورة المتبعة تعطي نتائج أفضل من الطرق التقليدية وقد تم تصعيد التجربة المطورة على النطاق النصف صناعي |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
Qatar University Science Journal - [From 1981 TO 2007] [770 items ]