Show simple item record

AuthorAzab, S. A. [سعيد احمد عزب]
AuthorIsmail, A. M. A. [احمد محمد علي اسماعيل]
Available date2009-11-25T15:25:41Z
Publication Date1994
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. 2, Pages 293-297.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10059
Abstract"Ethrel" was sprayed at 0,120, 420 and 480 ppm on sweet orange and grapefruit trees at fruit maturity stage to improve colouring and juice quality. Changes in fruit colour were observed in both varieties but the results were more conspicuous with oranges than with grapefruits. Following treatment juice quality of oranges was improved significantly, while the effect on grapefruits was not clear. It can be recommended that spraying with "Ethrel" at 120 or 240 ppm on orange trees under the Gulf area conditions may have a profound effect on fruit colouring and juice quality, and may even evade the excessive defoliation resulting from spraying with the highest concentration (480 ppm).
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
علم النبات
TitleEffect Of "Ethrel" On Colour Development And Juice Quality Of Sweet Oranges And Grapefruits
Alternative Titleتأثير" الايثريل" على تلوين وصفات العصير في ثمار البرتقال والجريب فروت
TypeArticle
Alternative Abstractتم رش اشجار البرتقال والجريب فروت بتركيزات صفر ، 120، 240، 480 جزءا في المليون من مادة الايثريل في مرحلة اكتمال نمو الثمار وذلك لبيان تأثير هذه المعاملات على التلوين وصفات العصير . ولقد وجدت استجابات معنوية في تغير لون ثمار البرتقال أكثر منها في ثمار الجريب فروت . أما بالنسبة للصفات العصيرية فقد تحسنت معنوياً في ثمار البرتقال ولم يتضح أي تغير معنوي في حالة ثمار الجريب فروت . وقد أوضحت الدراسة أن أفضل معاملات مادة " الايثريل " لتحسين اللون وصفات العصير في ثمار البرتقال تحت ظروف منطقة الخليج هي رش بتركيزات 120 أو 240 جزاء في المليون وذلك لتجنب تساقط الأوراق الواضح في حالة التركيز الأعلى (480 جزء في المليون ).
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record