• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • الدوريات المتوقفة عن الصدور
  • مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007]
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • الدوريات المتوقفة عن الصدور
  • مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007]
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Changes in Soluble Sugars and Proline in Seedlings of A local Wheat Cultivar (Doha) Due to the Salt Stress and Temperature

    Thumbnail
    عرض / فتح
    070626-0010-fulltext.pdf (1.299Mb)
    التاريخ
    2006
    المؤلف
    Al Muhannady, Abeer [عبير المهندي]
    Al Marri, Fatima [فاطمة المري]
    Al Hemiary, Hayah
    Yasseen, B.T. [بسام طه ياسين]
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Germination of grains, and changes in the soluble sugars and proline due to salt stress under three temperatures in the germinating grains, of the local wheat cultivar (Doha) were studied. This cultivar proved resistant to salt stress during germination at both 15 and 20 °C as compared to 25 °C. In support to the above finding, chloride accumulated considerably in the wheat seedlings as sodium chloride increased around the grains at 25 °C as compared to that accumulated at lower temperatures. Moreover, high temperatures may cause further lowering in the water potential of salt solutions which might explain the osmotic effect of salts. Proline accumulated substantially in the seedlings exposed to various levels of salt stress, and its accumulation was linear with the increase in the concentration of NaCI. Temperature rise in the growth chamber caused a considerable increase in the concentration of proline in the germinating grains especially at high salt levels. Soluble sugars (TRV) and their components (DRV and sucrose) diminished in the growing seedlings exposed to various levels of salt stress. Temperatures above 15 °C caused significant sugar formation under all salt levels, which means that the degradation of starch stored in the endosperm of grains was accelerated with the rise in temperature in the growth chamber. Reduction in the TRV due to salt stress was accompanied with a considerable accumulation of proline. The possible sources of the accumulated proline in the seedlings of the wheat plants during germination were discussed.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/10097
    المجموعات
    • مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007] [‎770‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video