Show simple item record

AuthorMatloob, Mohammed H.
AuthorAl Joufi, Abdulsalam M.
AuthorAl Badani, Abdu Ali S.
AuthorAqlan, Essam M. K.
Available date2009-11-25T15:27:22Z
Publication Date2004
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 2004, Vol. 24, Pages 91-100.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10117
AbstractHeavy metals contents in the solutions from acid digestion of Yemeni soils and vegetables were deter¬mined by differential pulsed anodic stripping voltammetry. The geometric mean for Cd, Pb, Cu and Zn concentrations for the soils (to a depth of 40 cm) were 0.56, 9.4, 35 and 58 mg kg"1 dry weight respec¬tively. These levels are closely related to the literature values for uncontaminated soils. Highest and low¬est concentrations of Cd were in watercress and cucumber (37.6 and 2.6|j.g kg"1, resp.); Pb in watercress and tomato (306.8 and 30.2^ig kg"1, resp.); Cu in Jew's marrow and cabbage (4734 and 521^g kg1, resp.); and Zn in Jew's marrow and tomato (5561 and 559^,g kg"1, resp.). These values do not pose a health risk for consumers, according to the levels proposed by FAO / WHO.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectChemistry
TitleApplication of Stripping Voltammetry for the Determination of Cadmium, Lead, Copper and Zinc in Yemani soils and Vegetables
Alternative Titleتحديد العناصر الزهيدة من الكادميوم والرصاص والنحاس والخارصين في أراضي وخضروات محافظة إب بالجمهورية اليمنية بطريقة الخلع المصعدي الجهدي
TypeArticle
Pagination91-100
Volume Number24
Alternative Abstract‏يقدم هذا البحث النتائج العملية لتحديد عناصر الكادميوم، الرصاص، النحاس، والزنك الموجود في مستويات منخفضة جدا في الأراضي والخضراوات اليمنية باستخدام طريقة الخلع المصعدي الجهدي. ‏أوضحت النتائج أن المتوسط الهندسي للعناصر الأربعة في ‏التربة الجافة هو0.56 ، 9.4 ، 35 ، 58 ملغم/كغم على التوالي وهذا يدل على إن العينات المدروسة خالية من التلوث بهذه العناصر وفقا للقيم المنشورة، أما تحليل هذه العناصر في الخضراوات فقد أظهربأن أعلى وأدنى قيمة للكادميوم هي في الجرجير والخيار (37.6و2.6 ميكروغم/كغم على التوالي) وللرصاص في الجرجير والطماطم (306.8 و 30.2 ‏ميكروغم/كغم على التوالي) وللنحاس في الملوخية والملفوف (4734 و 521 ميكروغم/كغم على التوالي) وللزنك في الملوخية والطماطم (5561 و 559 ‏ميكروغم/كغم على التوالي)، إن هذه التراكيز لا تشكل أي خطورة على المستهلك اليمني وفقأ لمعايير الصحة العالمية.
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record