Mullet culture in qatar: effects of replacing fish meal With soybean meal on growth rates and feed utilization efficiency of liza macrolepis (pisces: mugilidae)
المؤلف | El Sayed, Abdel Fattah M. [عبد الفتاح محمد السيد] |
تاريخ الإتاحة | 2009-11-25T15:29:45Z |
تاريخ النشر | 1994 |
اسم المنشور | Qatar University Science Journal |
الاقتباس | Qatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. 1, Pages 207-211. |
الملخص | The effects of replacing fish meal (FM) with soybean meal (SBM) in practical diets fed to fingerling mullet, Liza macrolepis, on the growth rates, feed utilization and body composition were investigated. Five isocaloric (450 kcal/100 g), isonitrogenous (40% cp) diets were prepared. SBM replaced FM at 0, 25, 50, 75, and 100% levels. The diets were fed to triplicate groups of L. macrolepis fingerlings (3.25 g mean weight) twice a day for 60 days. Fish growth rates, feed conversion (FC), protein efficiency ratio (PER) and protein production value (PPV) were deteriorated with increasing SBM level in the diets. With the exception of body protein, carcass compositions were significantly affected by dietary treatments. Body water was positively correlated to SBM levels, while carcass lipkis and ash showed negative correlations. |
اللغة | en |
الناشر | Qatar University |
الموضوع | Marine Science علوم البحار |
العنوان البديل | استزراع البياح (البوري ) في قطر : تأثير إبدال مسحوق السمك بمسحوق فول الصويا على معدلات النمو وكفاءة التحول الغذائي في أسماك ليزا ماكروليبس (عائلة : ميوجيليدي ) |
النوع | Article |
الملخص البديل | لقد أجريت هذه الدراسة لتقييم تأثير إبدال مسحوق السمك (كمصدر للبروتين ) بمسحوق فول الصويا في العلائق الصناعية على معدلات النمو والتحول الغذائي ومحتوى الجسم في إصبعيات أسماك البوري (البياح) . وقد تم في هذا الصدد تحضير خمس علائق متساوية في نسبة البروتين (40% بروتين) والطاقة الغذائية (540 كليو سعر / 100 جرام غذاء) في حين تم استبدال صفر ، 25 ، 50، 75، 100% من مسحوق السمك بمسحوق فول الصويا . وقد تم تغذية إصبعيات البوري البالغ متوسط أوزانها 3.25 جرام بهذه العلائق مرتين يوميا لمدة 60 يوما . وقد أوضحت نتائج التجربة أن معدلات النمو والتحول الغذائي ومعامل كفاءة البروتين قد تناقصت مع زيادة نسبة فول الصويا في العلائق . كما وجد أن محتوى الجسم من الدهون والرماد قد تناقص بينما ازداد محتوى الجسم من المياه مع زيادة نسبة فول الصويا في الطعام في حين لم يتأثر مستوى البروتين في الجسم خلال التجربة . |
الملفات في هذه التسجيلة
هذه التسجيلة تظهر في المجموعات التالية
-
مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007] [770 items ]