Show simple item record

AuthorEl Sayed, Abdel Fattah M. [عبد الفتاح محمد السيد]
Available date2009-11-25T15:29:45Z
Publication Date1994
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1994, Vol. 14, No. 1, Pages 207-211.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10197
AbstractThe effects of replacing fish meal (FM) with soybean meal (SBM) in practical diets fed to fingerling mullet, Liza macrolepis, on the growth rates, feed utilization and body composition were investigated. Five isocaloric (450 kcal/100 g), isonitrogenous (40% cp) diets were prepared. SBM replaced FM at 0, 25, 50, 75, and 100% levels. The diets were fed to triplicate groups of L. macrolepis fingerlings (3.25 g mean weight) twice a day for 60 days. Fish growth rates, feed conversion (FC), protein efficiency ratio (PER) and protein production value (PPV) were deteriorated with increasing SBM level in the diets. With the exception of body protein, carcass compositions were significantly affected by dietary treatments. Body water was positively correlated to SBM levels, while carcass lipkis and ash showed negative correlations.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectMarine Science
علوم البحار
TitleMullet culture in qatar: effects of replacing fish meal With soybean meal on growth rates and feed utilization efficiency of liza macrolepis (pisces: mugilidae)
Alternative Titleاستزراع البياح (البوري ) في قطر : تأثير إبدال مسحوق السمك بمسحوق فول الصويا على معدلات النمو وكفاءة التحول الغذائي في أسماك ليزا ماكروليبس (عائلة : ميوجيليدي )
TypeArticle
Alternative Abstractلقد أجريت هذه الدراسة لتقييم تأثير إبدال مسحوق السمك (كمصدر للبروتين ) بمسحوق فول الصويا في العلائق الصناعية على معدلات النمو والتحول الغذائي ومحتوى الجسم في إصبعيات أسماك البوري (البياح) . وقد تم في هذا الصدد تحضير خمس علائق متساوية في نسبة البروتين (40% بروتين) والطاقة الغذائية (540 كليو سعر / 100 جرام غذاء) في حين تم استبدال صفر ، 25 ، 50، 75، 100% من مسحوق السمك بمسحوق فول الصويا . وقد تم تغذية إصبعيات البوري البالغ متوسط أوزانها 3.25 جرام بهذه العلائق مرتين يوميا لمدة 60 يوما . وقد أوضحت نتائج التجربة أن معدلات النمو والتحول الغذائي ومعامل كفاءة البروتين قد تناقصت مع زيادة نسبة فول الصويا في العلائق . كما وجد أن محتوى الجسم من الدهون والرماد قد تناقص بينما ازداد محتوى الجسم من المياه مع زيادة نسبة فول الصويا في الطعام في حين لم يتأثر مستوى البروتين في الجسم خلال التجربة .
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record