Show simple item record

AuthorYasseen, B.T. [بسام طه ياسين]
Available date2009-11-25T15:30:20Z
Publication Date2005
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 2005, Vol. 25, Pages 98-112.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10216
AbstractThe effect of NaCl on growth and physiology of two Mexican wheat (Triticum asestivum L) cultivars (Cajeme: salt tolerant, and Yecora: salt sensitive) was compared with that of other osmotic agents, Na2SOa (ionic compound) and polyethylene glycol, as PEG 1000 (nonionic compound). The response of the number of tillers, total leaf area, water relations and ionic composition to these osmotic agents revealed that the effect of salt was mainly osmotic, but some specific effects of individual ions were also observed. All these compounds had similar effects on the number of tillers and total leaf area of both cultivars. Water and solute potentials of leaves were reduced as the osmotic potential of the culture solution decreased, but water potential of leaves with PEG did not decrease as much as with NaCl and NazSOq. The ionic agents, NaCl and Na2SO+, decreased K* and Ca2* in the leaves, while PEG had little effect on leaf iontent of r* ana- Ca2i lif in.r. ug"",t increased phosphorus in leaves of both cultivars, but PEG had the smallest effect. All these compounds had similar effects on the accumulation of proline in the leaves of both cultivars.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBiology
العلوم البيولوجية
TitlePossible Ionic Effects of NaCl on Two Mexican Wheat Cultivars
Alternative Titleالتأثيرات الأيونية المحتملة لكلوريد الصوديوم على صنفين من القمح المكسيكي
TypeArticle
Pagination98-112
Volume Number25
Alternative Abstractقورن تأثير كلوريد الصوديوم على النمو وبعض الجوانب الفسيولوجية لصنفين من القمح المكسيكي (كاجيم : متحمل للملوحة ، ويوكورا : حساس للملوحة ) مع عوامل أزموزية أخرى مثل كبريتات الصوديوم (مركب أيوني ) وجلايكول متعدد الأثيلين 1000 PEG (مركب غير أيوني ). كانت استجابة عدد الأشطاء و المساحة الكلية للأوراق والعلاقات المائية و التركيب الايوني في الأوراق لمستويات متماثلة من تلك المركبات الأزموزية توحي بأن تأثير الملح كان أساسا أزموزيا لكن لوحظت تأثيرات أيونية خاصة لتلك الأملاح. تمتلك تلك المركبات تأثيرات متشابهة على عدد الأشطاء والمساحة الكلية للأوراق . شهد الجهد المائي والجهد الأزموزي للأوراق هبوطا جوهريا مع هبوط الجهد الأزموزي للمحلول المغذي بيد أن تأثير PEG ع كان أقل من تأثير الأملاح المستعملة. كذلك فإن تأثير الأملاح كان كبيرا في تقليل مستويات البوتاسيوم والكالسيوم في الأوراق بينما كان تأثير PEG الأقل على تلك العناصر. من جانب آخر فإن تأثير الأملاح في زيادة تركيز الفسفور في الأوراق كان أكثر منه في حالة PEG . كذلك فإن لكافة المركبات الأزموزية تأثيرات متشابهة على تركيز البرولين في أوراق الصنفين قيد الدراسة.
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record