المؤلف | Ibrahim, Yassin M. |
تاريخ الإتاحة | 2009-11-25T15:31:59Z |
تاريخ النشر | 1999 |
اسم المنشور | Qatar University Science Journal |
الاقتباس | Qatar University Science Journal, 1999, Vol. 18, Pages 61-95. |
معرّف المصادر الموحد | http://hdl.handle.net/10576/10273 |
الملخص | Six exotic alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars were evaluated for their forage yield performance and persistency under different cuttings heights during 1991/1992 in UAE. Cultivars revealed a highly significant difference throughout cuts except for the third and fifth cut where they were significant and the ninth cut where they were not significant. There was a highly significant difference between cutting heights for all cuts. However, there was no significant cultivar/cutting height interaction.
The best cutting height for all cultivars was 6 cm above ground level followed by 3 cm. Increasing cutting height to 9 cm significantly reduced yield per unit area. Cutting at ground level had the highest yield for the first cut but it damaged the crown, cut new shoots and decreased persistency. The best performing cultivar under Emirates condition was Cuf 101 followed by Condura 73. |
اللغة | en |
الناشر | Qatar University |
الموضوع | Botany
|
العنوان | The Effect of Cutting Height on Forage Yield and Performance of Alfalfa Cultivars |
النوع | Article |
الصفحات | 61-95 |
رقم المجلد | 18 |
الملخص البديل | تم تقييم ستة أصناف مستوردة من علف البرسيم (الجت ) لمعرفة الإنتاجية واستمرارية النمو تحت مستوى قطع (جز) مختلف وذلك في عامي ,1991م و 1992م بدولة الأمارات العربية المتحدة . أوضحت الدراسة تباين النتائج بين الأصناف حيث أعطت معظم القطعات فروقات معنوية عدا القطعة التاسعة والأخيرة . كما كانت الفروقات معنويه في مستويات القطع إلا أن التداخل بين الأصناف ومستوى القطع لم يكن معنوياً .
وقد وجد أن قطع البرسيم عند ارتفاع ستة سنتيمترات فوق سطح الأرض هو الأفضل يليه القطع عند ثلاثة سنتيمترات . وقد قل الإنتاج في وحدة المساحة عند ارتفاع القطع لتسعة سنتيمترات. أما القطع عند مستوى الأرض فقد أعطى أعلى إنتاجية للقطعة الأولى إلا أن الإنتاج قد قل كثيراً للقطعات التالية بسبب تأثر منطقة التاج مما أثر على فترة بقاء المحصول وقد كان صنف كفء 101 هو الأحسن تحت ظروف دولة الأمارات يليه الصنف كوندورا- 73. |
dc.accessType
| Open Access |