• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary patterns and glycaemic control among Qatari adults with type 2 diabetes.

    Thumbnail
    عرض / فتح
    dietary pattern and glycemic control PHN 2020.pdf (286.6Kb)
    التاريخ
    2020-10-01
    المؤلف
    Alaradi, Marwa
    Ouagueni, Asma
    Khatib, Rim
    Attieh, Grace
    Bawadi, Hiba
    Shi, Zumin
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    To assess the association between dietary patterns and glycaemic control among Qatari adults with type 2 diabetes (T2DM). Cross-sectional analysis using data from the Qatar Biobank Study. Poor glycaemic control was defined as HbA1c ≥7·0 %. Dietary patterns were constructed using factor analysis based on habitual food intake assessed by a FFQ. Medication use was based on self-report. Multivariable logistic regression was used to assess the association. Qatar. Adults aged ≥18 years (n 1000) with known diabetes. The mean age of the participants was 52·3 (sd 11·5) years. Overall, the prevalence of poor glycaemic control was 57·6 %, and 27·7 % of the participants were insulin users. Three dietary patterns were identified. The modern dietary pattern (high intake of fast food, croissants, white bread and cheese) was inversely associated with poor glycaemic control. The sd increments of the modern pattern had OR for poor glycaemic control of 0·86 (95 % CI 0·68, 1·08) in men and 0·76 (95 % CI 0·61, 0·95) in women. There was a significant interaction between the modern pattern and diabetes medication in men but not in women. In men without diabetes medication, the modern pattern was positively associated with poor glycaemic control with an OR of 2·35 (95 % CI 1·13, 4·87). Male diabetes patients took medication to control diabetes but ate more unhealthy food. In men who were not taking diabetes medication, modern dietary pattern was associated with poor glycaemic control. Promoting healthy eating should be encouraged especially among those under diabetes medication.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1017/S1368980020003572
    http://hdl.handle.net/10576/16447
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎435‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video