• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Doping amino acids with classical gas hydrate inhibitors to facilitate the hydrate inhibition effect at low dosages

    Thumbnail
    التاريخ
    2020
    المؤلف
    Qureshi, M. F.
    Khraisheh, Majeda
    Almomani, F.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The formation of gas hydrates in offshore subsea lines is a major flow assurance concern for the oil and gas industry. In this work, the thermodynamic hydrate inhibition (THI) effect of doping amino acids (AA) such as glycine (Gly), l-alanine (Ala), and histidine (His) with classical gas hydrate inhibitors (CHI) such as methanol (Me), ethylene glycol (EG), and sodium chloride (NaCl) have been examined at diverse operating conditions. The experimental tests were carried out using rocking cell assembly [RC-5] on pure methane gas at different pressure conditions (40?120 bars) using an equal ratio mixture (1:1) of AA and CHI at a low dosage (2 wt%). The computational three-dimensional molecular models of AA and CHI were generated to examine electric charge distribution within these molecules and cognize the interaction mechanism between methane hydrates and AA. The experimental results indicate that Me and EG can synergize the THI effect of AA at a low dosage of 1 wt%. The AA doped with Me tend to provide better THI effect compared to AA doped with EG and NaCl. The experimental results also show that the doped AA Ala mixtures provide THI effect similar to pure CHI such as Me, EG, and NaCl at low dosage (2 wt%).
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1002/ghg.1990
    http://hdl.handle.net/10576/31204
    المجموعات
    • الهندسة الكيميائية [‎1196‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video