Show simple item record

AuthorBawadi, H. A.
AuthorBanks, A. D.
AuthorTayyem, R. F.
AuthorElkhoury, C.
Available date2022-12-27T10:51:16Z
Publication Date2016
Publication NameEastern Mediterranean Health Journal
ResourceScopus
ISSN1020-3397
URIhttp://dx.doi.org/10.26719/2016.22.1.28
URIhttp://hdl.handle.net/10576/37674
AbstractThis study aimed to evaluate the compliance of daily meals served to hypertensive and cardiac inpatients in Jordan according to WHO guidelines and the Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) and Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) diets plans. Weekly cycle menus from the food service department of major hospitals in Jordan (n = 16) were analysed using ESHA Food Processor software to obtain data about macroand micronutrient contents and food groups represented. The results showed inappropriate amounts of several nutrients in the menus provided, along with a general noncompliance with the DASH, TLC and WHO guidelines. Meals had higher than recommended sodium content coupled with low potassium content. Fatty acid profiles were often outside the recommended ranges. Meals provided to cardiac inpatients in Jordan need to be revised to meet the guidelines specified for the health conditions of these patients. 2016, World Health Organization. All rights reserved.
Languageen
PublisherWorld Health Organization
Subjectcardiovascular disease
diastolic blood pressure
diet supplementation
food intake
health care planning
human
hypertension
information processing
Jordan
macronutrient
meal
national health organization
nutritional status
risk factor
sampling
systolic blood pressure
world health organization
TitleMeals served to hypertensive and cardiac inpatients in Jordan: comparison with WHO and NIH dietary guidelines
Alternative Titleالوجبات التي تقدم في المستشفيات لمرضى ارتفاع ضغط الدم ومرضى القلب في الأردن: مقارنة مع الدلائل الإرشادية الغذائية لمنظمة الصحة العالمية والمعاهد الصحية الوطنية
Alternative TitleRepas servis aux patients hospitalisés atteints d’hypertension et de cardiopathie en Jordanie : comparaison avec les recommendations alimentaires de l’Organisation mondiale de la santé et de l’Institut national de santé
TypeArticle
Pagination28-33
Issue Number1
Volume Number22
Alternative Abstractلقد هدفت هذه الدراسة إلى تقييم الالتزام في الوجبات اليومية التي تقدم لمرضى ارتفاع ضغط الدم ومرضى القلب المنومين في المستشفيات الأردنية بالدلائل الإرشادية لمنظمة الصحة العالمية وبخطط النظام الغذائي الواردة في التغييرات العلاجية لنمط الحياة وفي النهج الغذائي الهادف إلى وقف ارتفاع ضغط الدم. ولقد أجري تحليل لقوائم الطعام الدورية الأسبوعية التي أخذت من أقسام خدمات الطعام في المستشفيات الكبرى في الأردن (ع = 16)، وذلك باستخدام برنامج معالج الطعام إيشا ESHA للحصول على بيانات عن محتواها من المغذيات كبيرة المقدار والمغذيات زهيدة المقدار وعن مجموعات الأغذية الممثَّلة فيها. فأظهرت النتائج أن كميات العديد من المغذيات الواردة في القوائم المقدمة ليست ملائمة، إلى جانب عدم الالتزام – عموماً – بخطط النظام الغذائي الواردة في النهج الغذائي الهادف إلى وقف ارتفاع ضغط الدم وفي التغييرات العلاجية لنمط الحياة وبالدلائل الإرشادية لمنظمة الصحة العالمية. فكان محتوى الوجبات من الصوديوم أعلى من الموصى به، إلى جانب انخفاض محتواها من البوتاسيوم. وكانت كمية الأحماض الدهنية - في الغالب - خارج المجالات الموصى بها. فالوجبات التي تقدم لمرضى القلب في مستشفيات الأردن بحاجة إلى مراجعة كي تلبي الدلائل الإرشادية التي وضعت خصيصاً لتناسب الظروف الصحية لهؤلاء المرضى
Alternative AbstractLa présente étude visait à évaluer dans quelle mesure les repas quotidiens servis aux patients hospitalisés atteints d’hypertension ou de cardiopathie en Jordanie respectaient les recommendations de l'Organisation mondiale de la Santé (OMS) et les régimes alimentaires Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) et Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH). Les cycles hebdomadaires de menus du service de restauration des grands hôpitaux en Jordanie (n = 16) ont été analysés à l’aide du logiciel ESHA Food Processor pour obtenir des données sur la composition en macronutriments et en micronutriments ainsi que sur les groupes d’aliments représentés. Les résultats ont révélé des quantités inadaptées de plusieurs nutriments dans les menus servis, ainsi qu’un non-respect général des recommandations DASH, TLC et de l’OMS. Les repas avaient une composition en sodium trop élevée et un taux de potassium trop faible par rapport aux recommandations. Les profils des acides gras étaient souvent hors des plages recommandées. Les repas fournis aux patients hospitalisés atteints de cardiopathie en Jordanie doivent être revus pour répondre aux recommandations visant leurs pathologies.
dc.accessType Full Text


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record