المؤلف | Kamel, M. S. |
المؤلف | Maiyza, I. A. |
تاريخ الإتاحة | 2009-11-25T15:12:58Z |
تاريخ النشر | 2000 |
اسم المنشور | Qatar University Science Journal |
الاقتباس | Qatar University Science Journal, 2000, Vol. 20, Pages 197-204 |
معرّف المصادر الموحد | http://hdl.handle.net/10576/9672 |
الملخص | In the eastern Mediterranean, three main water masses are classified: Modified Atlantic Water of Atlantic origin, Levantine Intermediate Water (LIW), formed in winter during storm events and Eastern Mediterranean Deep Water (EMDW). High-density water, representing the optimum value areas (> 29.0 Oi), exists in the northern Levantine, and between Crete and African coast in the layer between 200 and 500 m in winter. In the lower layer (to 1000 m), the high-density water spreads all over the Lavantine. It is considered as a site of formation of modified Intermediate Water and deep water. The high-density water in northern Ionian may come from southern Adriatic and from the area between Crete and African coast. Deep water seems to be formed to the east of Crete Island in the northern Levantine (convection) not from the southern Agean. |
اللغة | en |
الناشر | Qatar University |
الموضوع | Geology
|
العنوان | On The Formation of Intermediate & Deep Water Masses in The Eastern Mediterranean |
العنوان البديل | تكون المياه العميقة والبينية في شرق البحر المتوسط |
النوع | Article |
الصفحات | 197-204 |
رقم المجلد | 20 |
الملخص البديل | باستخدام البيانات الهيدروجرافية المستمدة من أطلس البحر الأحمر المتوسط (معيزة وآخرون 1993) بعد تنقيتها واختبارها ، تمت دراسة أماكن تكون وانتشار المياه البينية والعميقة في شرق البحر المتوسط .
كانت المياه ذات الكثافة والملوحة العالية (أعلى من 29) واضحة في شمال الليفانتين وبين جزيرة كريت وساحل أفريقيا في الطبقة من 200-500 متر في الشتاء ، أما في الطبقة الأعمق (حتى 1000 متر) فتنتشر هذه المياه في كل الليفانتين وفي الفصول الأربعة، وبذلك يعتبر حوض الليفانتين مكانا لتكون المياه البينية والعميقة ، وتنتشر تلك المياه في شمال البحر الأيويني ، إلا أنها من الممكن أن تكون آتية من جنوب الأدرياتيكي . |
dc.accessType
| Open Access |