17- Hydroxylation Of Progesterone By Cunninghamella Echinulata On A Laboratory Fermentor Scale
المؤلف | El-Kady, Ismail A. |
المؤلف | Metwali, Mohamed R. |
تاريخ الإتاحة | 2009-11-25T15:13:52Z |
تاريخ النشر | 1985 |
اسم المنشور | Qatar University Science Bulletin |
الاقتباس | Qatar University Science Bulletin, 1985, Vol. 5, Pages 145-152. |
الملخص | The mircrobiological transformation of progesterone by a local isolate of Cunninghamella echiiiulata using a laboratory fermentor was studied. Progresterone (10-50 g/1) wetted by Tween 80 was added to 48-hour old culture and the transformation was left to proceed for 72 hours. Thereafter, the different transformation products were resolved chromatog-raphically. The identity of each product was established through the determination of m.p., mixed m.p., optical rotation and ultraviolet as well as infrared absorption spectra. A comparison of the R{ values of each product with that of the corresponding reference using different solvent systems as well as their colour expressed with two spray reagents, was used as a further proof for the identity of the isolated products. With all concentrations of progesterone tested, maximum yield of 17ot -hydroxyprogesterone was obtained after 48 hours of fermentation Progesterone concentrations of 10 and 20 g/1 were almost quantitatively converted to the different transformation products after 72 hours of fermentation. Using a concentration of 20 g/1 and incubation period of 48 hours, the transformation product mixture consisted of unchanged progesterone (6%), 17 o< -hydroxyprogesterone (54%),llotrhydroxyprogesterone (29%) and llo<;,17<^-dihydroxy-progesterone (2.5%). |
اللغة | en |
الناشر | Qatar University |
الموضوع | Botany Dihydroxyprogesterone Hydroxyprogesterone Hydroxyprogesterone and Progesterone |
العنوان البديل | إنتاج مادة 17 ألفا هيدروكسي البروجستيرون على مستوى المخمر المعملي بواسطة فطرة كاننجهاميلا إيكينولاتا |
النوع | Article |
الصفحات | 145-152 |
رقم المجلد | 5 |
الملخص البديل | تم استخدام مخمر صناعي سعة 2 لتر لاختيار مقدرة الفطرة على تكوين هذه المادة في ظروف تشبه تلك المطبقة في الصناعة . وبدراسة تركيزات متعددة فن مادة البروجستيرون تتراوح ما بين 10جرام /لتر إلى 50جرام /لتر ، وجد أن أنسب التركيزات المختبرة هو تركيز 20 جرام من البروجستيرون لكل لترمن الوسط الغذائي ، حيث تم تحويل كل البووجستيرون المضاف إلى المشتقات المختلفة خلال 72 ساعة من بدء الاضافة . ووجد أن أعلى معدل لتكوين مادة 17 ألفا - هيدروكسي البروجستيرون كان بعد 48 ساعة من بدأ إضافة البروجستيرون . عند فصل المواد الناتجة من تحول البروجستيرون بواسطة الفطرة المستخدمة وذلك بواسطة أعمدة الفصل باستخدام مادة الالومينا وجد أن البروجستيرون يتحول إلى : 17 ألفا - هيدروكسي البروجستيرون ( 54 %) 11 ألفا - هيدروكسي البروجستيرون (29%) 11 ألفا ، 17 ألفا - ثنائي هيدروكسي البروجستيرون (2.5%) |
الملفات في هذه التسجيلة
هذه التسجيلة تظهر في المجموعات التالية
-
مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007] [770 items ]