Show simple item record

AuthorAl Zahaby, A. S. [الاحمدي الذهبي]
AuthorBadawy, E. A.
AuthorEl-Serafy, S. S.
AuthorEl-Agamy, A. E.
Available date2009-11-25T15:13:57Z
Publication Date1987
Publication NameQatar University Science Bulletin
CitationQatar University Science Bulletin, 1987, Vol. 7, Pages 343-361.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9718
AbstractRelative growth rate and productivity of Tilapia species (T. nilotica and T. galilaea) were studied for fish reared in cages in the Serow fish farm, Egypt. Both species were reared under three different stocking densities 100, 200 and 300 fish/ in^The fish were fed daily with supplementary food of 20% protein content at 5% of the stock weight-Control cages of each type of fish at the lowest stocking density were maintained without supplementary feeding. Results indicated that the individual growth rate of both species decreased with increased stocking densities with a best aggregate stocking rate of 200 fish/m3 for both species.The maximum production rates of 32.0 and 17.4 kg/m^six months and final average size of 178.7 and 108.7 gm/fish were recorded for T.nilotica and T. galilaea respectively.The range of food conversion ratios for T. nilotica were between 2.83 and 3.57 while for T. galilaea were 3.88 and 5.20 with efficiency decreasing with increasing stocking density. Survival rates at the three densities ranged between 97.5—100% indicating that Tilapia species are able to withstand a certain degree of crowding, which is an important characteristic in the intensive culture of the fish.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectMarine Science
علوم البحار
TitlePreliminary Observations On The Relative Growth And Production Of Tilapia Species Cultured In Cages At Three Stocking Densities
Alternative Titleمشاهدات أولية على النمو النسبي وانتاج أسماك البلطي المستزرع في أقفاص بثلاث كثافات مختلفة
TypeArticle
Pagination343-361
Volume Number7
Alternative Abstractاشتملت الدراسة على النمو النسبي وإنتاج أسماك البلطي (النيلي والجاليلي ) في أقفاص عائمة بمزرعة السرو - مصر - بثلاث كثافات مختلفة (100 ، 200 ، 300 سمكة/ متر مكعب ) وكل معدل كثافة جرب في أربعة أقفاص اثنين ذات حجم 1/م 3 والآخر ذات حجم 4 /م 3 - وغذيت الأسماك غذاء صناعي يحتوي على 20% بروتين بمعدل يومي 5% من الوزن الكلي للأسماك وأجريت تجربة معدل التحكم لكل نوع من الأسماك بدون غذاء إضافي . وقد تبين من نتائج هذه التجربة أن الزيادة في كثافة الأسماك لكلا النوعين ينتج عنها نقص في معدل النمو الفردي وكان أحسن معدل جماعي في كثافة 200 سمكة/متر مكعب حيث أعطى انتاج 32 كجم /المتر المكعب ،17.4كجم / المتر المكعب ووزن 178.7جرام /سمكة ، 108.1 جرام /سمكة لأسماك البلطي النيلي والجاليلي على الترتيب . وقد تفاوت معدل التحويل الغذائي إلى زيادة في الوزن في الكثافات الثلاث بين 2.83 ، 3.47 للبلطي النيلي ،3.88 ، 5.20 للبلطي الجاليلي . وكان المعدل بصفة عامة أقل قليلا في الكثافة العالية منه في الكثافات المنخفضة - وبلغ معدل البقاء بعد 180 يوم في كل من الكثافات الثلاث 100، 200 ، 300 سمكة/متر مكعب في كلا النوعين كما يلي : 99.5%، 99.8%، 97.9%للبلطي النيلي ،99.3%، 99.4%، 98.3% للبلطي الجاليلي على التوالي . ومما تبينه هذه الدراسة أيضا أن معدلات النمو لأسماك البلطي لا تتأثر بدرجة كبيرة حتى عندما تستزرع بكثافة عالية وذلك بمقارنتها بالكثافات الأقل مما يدل على أن هذه الأنواع من الأسماك لها القدرة على تحمل درجة معينة من الازدحام وهذه الخاصية يمكن الاستفادة منها كثيرا للزراعة المكثفة لهذه الأسماك .
dc.accessType Open Access


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record