المؤلف | Sammour, Reda Helmy [رضا حلمي سمور] |
تاريخ الإتاحة | 2009-11-25T15:21:58Z |
تاريخ النشر | 1999 |
اسم المنشور | Qatar University Science Journal |
الاقتباس | Qatar University Science Journal, 1999, Vol. 18, Pages 93. |
معرّف المصادر الموحد | http://hdl.handle.net/10576/9932 |
الملخص | The proteolytic activities of the germinating linseed using casein, azocoll and linseed globulin as substrates showed a steady increase until 48 hr of germination, followed with a rapid increase to reach a peak after 3 days lag of germination and then declined again. While caseinolytic activity is significantly correlated with the percent of degradation of the major globulin bands through out germination, endopeptidase measured with azocoll as substrate and autodigestive activities are significantly correlated with some bands and not with the others. Caseolytic, endopeptidase, autodigestive activities are
significantly correlated with the percent of degradation of the major globulin bands in the period of germination from 48 hr until 84 hr. The two exopeptidases investigated have shown different patterns. The carboxypeptidase was very active in the early period of germination, while aminopeptidase was active at the later stages. The activities of exopeptidases are significantly correlated with the amino acids content in the period of germination where the exopeptidase are at their maximum activities. This indicated their active role in the mobilization of the major globulin protein. In conclusion both the exopeptidase and endopeptidase work in harmony to regulate the degradation of the major globulin proteins of linseed. |
اللغة | en |
الناشر | Qatar University |
الموضوع | Botany
|
العنوان | Role of Proteinases in the Degradation of the Major Storage Proteins of Linseed Germinating Seeds |
العنوان البديل | دور أنزيمات التحلل البروتيني في هدم البروتينات المخزنة في يذور الكتان النامية |
النوع | Article |
الصفحات | 93 |
رقم المجلد | 18 |
الملخص البديل | وجد أن إنزيمات التحلل البروتيني التي تعمل على الكازين والأ ذكول والجولوبيين المستخلص من الكتان تزداد من بدء الإنبات حتى مرور 48 ساعة بعد نقع البذور. هذه الزيادة يتبعها زيادة أخرى تمتد إلى ما بعد 72 ساعة من الإنبات ثم تتناقص تدريجيا بعد ذلك. أوضحت الدراسة انه بينما نشاط الإنزيمات التي تعمل على الكازين ترتبط معنويا مع نسبة تكسير الدلوبيين أثناء الإنبات ، نجد أن إنزيم الأندوبيتيديز الذي يعمل على الأذوكول وإنزيم الهضم الذاتي مرتبطة ارتباطا معنويا مع بعض مكونات الجلوبيلين وغير مرتبطة مع البعض الأخر. بالإضافة إلى ما تقدم أظهرت بروتينات الهضم الذاتي والأندوبيتيديز والكازينولينك ارتباط معنويا مع بعض نسبة تكسير الجلوبيلين في فترة الإنبات الممتدة بين 48 إلى 96 ساعة. من ناحية أخرى اظهر إنزيم الأمينوبيتديز نشاط ملحوظ في المراحل الأخيرة من الإنبات، كما اظهر إنزيم الأكسو يستسدسز ( إنزيم الكربوكسي بيتيديز وإنزيم الأمينوبيتيديز) في تكسير مكونات الجلوبيلين إثناء الإنبات، بينما أوضحت أيضا أن كلا من الأكسوبيتيديز والأندزبيتيديز تعملان بطريقة متناغمة لتكسير الجلوبيلين في بذور الكتان إثناء الإنبات. |
dc.accessType
| Open Access |