• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • وقائع المنتديات
  • المنتدى والمعرض البحثي السنوي لجامعة قطر
  • QUARFE 2021
  • Theme 1: Energy and Environment
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • وقائع المنتديات
  • المنتدى والمعرض البحثي السنوي لجامعة قطر
  • QUARFE 2021
  • Theme 1: Energy and Environment
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Prevalence of Toxigenic Fungi and Mycotoxins in Arabic Coffee: Protective Effect of Traditional Coffee Roasting, Brewing and Microbial Volatiles

    Thumbnail
    عرض / فتح
    108.pdf (4.121Mb)
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Al-Attiya, Wadha Ahmed Khalifa
    UI Hassan, Zahoor
    Al-Thani, Roda
    Jaoua, Samir
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Like other agricultural crops, fungal infection and synthesis of mycotoxins in coffee leads to significant economic losses. This study is aimed at investigating the prevalence of toxigenic fungi, their metabolites, and the effect of traditional roasting and brewing on ochratoxin A (OTA) and aflatoxins (AFs) contents of naturally contaminated coffee samples. In addition, in vivo biocontrol assays were performed to explore the antagonistic activities of Bacillus simplex 350-3 (BS350-3) on the growth and mycotoxins synthesis potential of Aspergillus ochraceus and A. flavus. The relative density of A. niger, A. flavus, Penicillium verrucosum and A. carbonarius on green coffee bean was 60.82%, 7.21%, 3.09% and 1.03%, respectively. OTA contents were lowest in green coffee beans (2.15 µg/kg), followed by roasted (2.76 µg/kg) and soluble coffee (8.95 µg/kg). Likewise, AFs levels were highest in soluble coffee (90.58 µg/kg) followed by roasted (33.61 µg/kg) and green coffee (9.07 µg/kg). Roasting naturally contaminated coffee beans by three traditional styles; low, medium and high, followed by brewing resulted in reduction of 58.74%, 60.88% and 64.70% in OTA and 40.18%, 47.86% and 62.38% AFs contents, respectively. BS350-3 volatiles resulted in significant inhibition in AFs and OTA synthesis by A. flavus and A. carbonarius on infected coffee beans, respectively. Gas chromatography mass spectrochemistry (GC-MS/MS) analysis of headspace BS350-3 volatiles showed quinoline, benzenemethanamine and 1-Octadecene as bioactive antifungal molecules. These findings suggest that marketed coffee samples are generally contaminated with OTA and AFs; with a significant number of roasted and soluble coffee contaminated at the levels above EU permissible limits for OTA. Further, along with coffee roasting and brewing; microbial volatiles possess a promising potential, which can be optimized to minimize the dietary exposure to mycotoxins.
    معرّف المصادر الموحد
    https://doi.org/10.29117/quarfe.2021.0067
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/24334
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎931‎ items ]
    • Theme 1: Energy and Environment [‎73‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video