• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The water-energy-food nexus and COVID-19: Towards a systematization of impacts and responses

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S0048969721015977-main.pdf (1.402Mb)
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Al-Saidi, Mohammad
    Hussein, Hussam
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The COVID-19 pandemic offers an opportunity to examine the impacts of system-wide crises on key supply sectors such as water, energy and food. These sectors are becoming increasingly interlinked in environmental policy-making and with regard to achieving supply security. There is a pressing need for a systematization of impacts and responses beyond individual disruptions. This paper provides a holistic assessment of the implications of COVID-19 on the water-energy-food (WEF) nexus. First, it integrates the academic literature related to single cases and disruptions to provide a broader view of COVID-19 demand- and supply-side disruptions and immediate effects. Then, the major, long-term impact categories of medicalization/hygienization, (re)localization of production, and demand fluctuations are highlighted. These impacts result in priority cross-links such as irrigation, energy requirements for local food production, energy use for water and wastewater treatment, or water for energy use. Finally, sector-level insights on impacts and responses are provided, drawing from illustrative cases. The analysis of impacts of COVID-19 on the WEF nexus reflects heterogeneous experiences of short-term adaptations, and highlights the revaluation of the water-food-trade nexus. Revived debates on food sufficiency can benefit from green applications to minimize expected trade-offs. The current crisis also reveals some gaps in the WEF nexus debates with regard to the lack of risk-based perspectives and the need for a better consideration of spatial aspects in resource integration. Regarding resource-security issues in the WEF nexus, the COVID-19 stress test boosts debates concerning the adequacy of the production value chains (e.g., contingency and storage, diversification, and self-sufficiency) and the value of cross-border integration (e.g., trade, globalization, and aid).
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.146529
    http://hdl.handle.net/10576/57224
    المجموعات
    • الأبحاث [‎338‎ items ]
    • أبحاث فيروس كورونا المستجد (كوفيد-19) [‎848‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video