• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The role of dietary modification in the prevention and management of metabolic dysfunction-associated fatty liver disease: An international multidisciplinary expert consensus

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    التاريخ
    2024-12-01
    المؤلف
    Zeng, Xu Fen
    Varady, Krista A.
    Wang, Xiang Dong
    Targher, Giovanni
    Byrne, Christopher D.
    Tayyem, Reema
    Latella, Giovanni
    Bergheim, Ina
    Valenzuela, Rodrigo
    George, Jacob
    Newberry, Carolyn
    Zheng, Ju Sheng
    George, Elena S.
    Spearman, C. Wendy
    Kontogianni, Meropi D.
    Ristic-Medic, Danijela
    Peres, Wilza Arantes Ferreira
    Depboylu, Gamze Yurtdaş
    Yang, Wanshui
    Chen, Xu
    Rosqvist, Fredrik
    Mantzoros, Christos S.
    Valenti, Luca
    Yki-Järvinen, Hannele
    Mosca, Antonella
    Sookoian, Silvia
    Misra, Anoop
    Yilmaz, Yusuf
    Kim, Won
    Fouad, Yasser
    Sebastiani, Giada
    Wong, Vincent Wai Sun
    Åberg, Fredrik
    Wong, Yu Jun
    Zhang, Pianhong
    Bermúdez-Silva, Francisco Javier
    Ni, Yan
    Lupsor-Platon, Monica
    Chan, Wah Kheong
    Méndez-Sánchez, Nahum
    de Knegt, Robert J.
    Alam, Shahinul
    Treeprasertsuk, Sombat
    Wang, Li
    Du, Mulong
    Zhang, Tiejun
    Yu, Ming Lung
    Zhang, Huijie
    Qi, Xingshun
    Liu, Xin
    Pinyopornpanish, Kanokwan
    Fan, Yu Chen
    Niu, Kaijun
    Jimenez-Chillaron, Josep C.
    Zheng, Ming Hua
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Metabolic dysfunction-associated fatty liver disease (MAFLD) or metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD), has become the leading cause of chronic liver disease worldwide. Optimal dietary intervention strategies for MAFLD are not standardized. This study aimed to achieve consensus on prevention of MAFLD through dietary modification. A multidisciplinary panel of 55 international experts, including specialists in hepatology, gastroenterology, dietetics, endocrinology and other medical specialties from six continents collaborated in a Delphi-based consensus development process. The consensus statements covered aspects ranging from epidemiology to mechanisms, management, and dietary recommendations for MAFLD. The recommended dietary strategies emphasize adherence to a balanced diet with controlled energy intake and personalized nutritional interventions, such as calorie restriction, high-protein, or low-carbohydrate diets. Specific dietary advice encouraged increasing the consumption of whole grains, plant-based proteins, fish, seafood, low-fat or fat-free dairy products, liquid plant oils, and deeply colored fruits and vegetables. Concurrently, it advised reducing the intake of red and processed meats, saturated and trans fats, ultra-processed foods, added sugars, and alcohol. Additionally, maintaining the Mediterranean or DASH diet, minimizing sedentary behavior, and engaging in regular physical activity are recommended. These consensus statements lay the foundation for customized dietary guidelines and proposing avenues for further research on nutrition and MAFLD.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85203989916&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.metabol.2024.156028
    http://hdl.handle.net/10576/59411
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎430‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video