Application Of Different Methods For The Preparation Of Chlorophyll Pigments For Food And Pharmaceutical Industries

QSpace/Manakin Repository

Application Of Different Methods For The Preparation Of Chlorophyll Pigments For Food And Pharmaceutical Industries

Show full item record


Title: Application Of Different Methods For The Preparation Of Chlorophyll Pigments For Food And Pharmaceutical Industries
Author: Ismail, S. I. [شمس الدين امبابي اسماعيل]
Abstract: The main objective of this work is to establish an economic and applied technique for the production of chlorophyll pigments and their derivatives namely Cu-chlorophyll complex in the form of colour additives. These trials include, the introduction of some modifications concerned with the processing of plant materials, type of extracting solvent, procedures of chemical reactions and purification followed by the application of two of the classical methods previously reported by Schertz 1964 and Iryiama 1974 for comparison. The achieved modified method with oven dried powder or fresh plant material of Spinach for the preparation of Cu-chlorophyll complex has been adopted. Spectrophotometric evaluation of Na-Cu chlorophyllin viz. colour strength and purity and other factors controlled the experimental conditions (bulk of solvent used, time consumed etc.) were carried out. The comparative study of the applied methods revealed that the achieved modified method gave satisfactory results. Preparation of the chlorophyll pigments on experimental scale and semi-pilot scale were carried out by applying the achieved modified method.يهدف هذا البحث لاستنباط طريقة تطبيقية اقتصادية لتهحضير صبغ اليخضور وخاصة مشتق إِلنحاس من مصالمحر نباتية في شكل مضافات لونيه . وقد تم تطبيق طريقة معدله لإنتاج صبغ اليخضور صناعياً مع الأخذ-في الأعتبار كمية ونوع المذيبات العضوية - المستخسمة وكذا طرق الأستخلامى والتحضير . ثم أستتبع ذلك تطبيق طريقتين تقليديتين للمقارنة هما طريقة شيرتز 1964 وطريقة اريما 1974 . وقد تم اسعتخدام نبات السبانخ إما في الصورة الجافة أو الطازجة بعد الترهيه كمصدر لانتاج متراكب النحاس قي الطريقة المطورة المتبعة ، وتم تقييم المنتج النهائي طيفيا (للتجارب المطبقة) على هيئة الصورة الذائبة في الماء مع الأخذ في الأعتبار قوة اللون ودرجة نقاء المنتج النهافي وكمية المذيبات العغلوية المستخدمة والوقت المستهلك ...الخ . وقد أظهوت المقارنة أن الطريقة المطورة المتبعة تعطي نتائج أفضل من الطرق التقليدية وقد تم تصعيد التجربة المطورة على النطاق النصف صناعي ،.
URI: http://hdl.handle.net/10576/10021
Date: 1994

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.221Kb PDF View/Open
abstract.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
079414s-0030-fulltext.pdf 322.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account