Proteins of cottonseed (gossypium barbadense) .• extraction and characterization by electrophoresis

Show simple item record

Author Sammour, Reda Helmy [رضا حلمي سمور] en_US
Author El-Shourbagy, M. N. en_US
Author Abo-Shady, A. M. en_US
Author Abasary, A. M. en_US
Available date 2009-11-25T15:28:08Z en_US
Publication Date 1995 en_US
Publication Name Qatar University Science Journal
Citation Qatar University Science Journal, 1995, Vol. 15, No. 1, Pages 77-82. en_US
URI http://hdl.handle.net/10576/10143 en_US
Abstract The seed proteins of cotton (Gossypium barbadense) were quantitavely and qualitavely investigated. The qualitative study was carried out using different electrophoretic techniques ((PAGE, SDS-PAGE, Poro-PAGE, SDS-Poro-PAGE, 2-D SDS-PAGE, isoelectric focusing gels, and mapping gels). The quantities of the distilled water (albumin), salt (NaCl) (globulin), alcohol (prolamin) and alkaline solution (glu-telin) wer 126.4 +/- 1.51, 6.7.06 +/- 6.25, 30.78 +/- 4.2 and 79.40 +/- 3.1 mg/g dry meal respectively. Water soluble protein gave MW(s) of the reduced and unreduced buffer extracted proteins lies between 10 and 52 KD Second dimension gel showed that cottonseed proteins contain a disulphid bonded polypeptide with MW(s) 45 KD. Isoelectric points of the major polypeptides (the ploypeptides with MW(s) weights 52 KD and 48 KD) were between 9 and 9.5. The other polypeptides had pi-values between 5 and 7. Mapping gels, however indicated that the major bands were highly homogeneous with pi-values between 9-9.5. en_US
Language en en_US
Publisher Qatar University en_US
Subject Botany en_US
Subject علم النبات ar
Title Proteins of cottonseed (gossypium barbadense) .• extraction and characterization by electrophoresis en_US
Alternative Title البروتينات البذرية للقطن (GOSSYPIUM BARBADENSE) الفصل والتمييز باستخدام تقنيات الإستشراد ar
Type Article en_US
Alternative Abstract ‏في هذا البحث درست البروتينات البذرية للقطن نوعيا وكميا . تم إجراء الدراسة النوعية باستخدام تقنيات الاستشراد . وقد أوضحت الدراسة الكمية للبروتينات المستخلصة بالماء المقطر، الملح، الكحول، والقلوي أن كمية هذه البروتينات على التوالي 1.01±126، 6.25± 0.7 و 67 ، 4.2±30.78 ، 3.1±79.4 مليجرام لكل جرام دقيق بذري . وأعطت البروتينات المستخلصة بالماء على رقائق الجل بروتينات ذات أوزان جزيئية تتراوح بين 10-20 ‏كيلو والتن . إلا أن البروتينات المستخلصة بالمحلول المنظر في وجود أو غياب 2-mercaptoethonol ‏ اعطت بروتينات ذات أوزان جزيئية تتراوح بين 10-52 ‏كيلو والتن . وأوضح الفصل الكهربائي على رقائق الجل في اتجاهين متعامدين احدهما تحت ظروف غير اختزالية والآخر تحت ظروف اختزالية أن بروتينات القطن تحتوي على بروتين له روابط كبريتية ثنائية ذات ‏وزن جزيئي 45 كيلو والتن . كما أوضحت الدراسة باستخدام Isoelectric Focusing ‏أن البروتينات ذات الوزن الجزيئي 48.52 ‏كيلو والتن نقطة تعادلها الكهربائي تتراوح بين PHg.0-PHg.5 بينما البروتينات الأخرى تتراوح نقطة تعادلها الكهربائي بينPH5 – PH7 ‏ الخرائط الجلية (Mapping Gels‏) أوضحت أيضأ آن البروتينات ذات الوزن الجزيئي 48.52 ‏كيلو والتن تقع نقطة تعادلها الكهربائي بين PHg.0- PHg.5 ‏.


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record