Detection Of Small Amounts Of Lard In Other Animal Fats

QSpace/Manakin Repository

Detection Of Small Amounts Of Lard In Other Animal Fats

Show full item record


Title: Detection Of Small Amounts Of Lard In Other Animal Fats
Author: Abou Hadeed, A. M. F. [اشرف محمد فريد أبو حديد]
Abstract: The composition of fatty acids at the b-position (B-FA) and a, a' -positions of the. triacylglycerol was used to establish new criteria for the detection of small amounts of lard in other fats. Determination of P-FA was achieved by a,new simple method using a combination of lipase hydrolysis technique and GLC. The method was applied to the analysis if 15 tallow, 6 lard,. 6 mutton and 6 goat fat samples extracted from the fatty tissues of the meat taken from different animal breeds and also laboratory prepared blends of lard and tallow at different proportions. The data obtained were used to calculate a number of factors by means of some formulae. The value of each factor for a fat varied within a specific range depending on the natural variation in falty acid distribution within the triacylglycerols of that fat. The minimum detectable amount of lard in tallow by any factor was proportional to the width of the range of that factor for lard and tallow and inversely proportional to the difference between its average value for the 2 fats. The factor calculated by dividing the palmitic / oleic ratio at the p-position by this ratio at the a, a'-positions showed significant specificity for lard and tallow. The difference between its average value for lard (38.05) and tallow (0.23) was wide enough to detect less than 4% of lard in tallow.يصف هذا البحث طريقة لتقدير دهن الخنزير المضافة إلى دس صن الحيوانات إلأخرى بغرض الغش باستخدام بياثات توزيع الأحماض الدهنية بين ذرات الكربون الثلاثة لجزئيات الجلسريد ، تعتمد الطريقة عل تقدير تركيب الأحماض الدهفية الكلية للدهن كروماتوجرافيا تثم تقدير تركيب الأحماض الدهنية المتصلة بذرة الكربون التانية بواسطة طريقة مبسطة باستخدام انزيم الليبيس والتحليل الكروماتوجرافي ثم معالجة البيانإت رياضيا للحصول على مؤشرات نقاوه لكل دهن . طبقت هذه الطريقة على عدد هن العينات هن مصادر مختلفة للدهن إلبقري (15 عينة) والخثزير (6 عينات ) والضأن (6 عينات ) والماعز (6 محينات ) وكذلك خلطات من دهن الخنزير والبقر بنسب مختلفة . ثم حساب مؤشرات النقاوة لكل دهن أو خليط على حده ثم معالجة البيانات وحساب المتوسطات ومجال القيم لكل نوع من الدهون . كانت مؤشرات النقاوة لكل دهن تقع في مجالات معينة من القيم تعتمد عل التغيرات الطبيعية في تركيب كل دهن وكانت أتل كمية يمكن تقديرها من لحم ا ,. لخنزير في الدهن البقري يتنالب طرديا مع اتساع مجال القيم لهذه المؤشرات للخنزير والدهن البقري وعكسيا مع الفرق بين قيمتها المتوسطة لهذين الدهنين . وقد وجد أن الفرق بين ا. لقيمة المتوسطة لمؤشر النقاوة المحسوب بقسمة النسبة بين حمض البالمتيك /حمضي الأوليك المتصلين بذرة الكربون الثانية عل النسبة بيغ نفس الحاهضيغ الملصلين بذرتي الكربون الأولى والثالثة لدهن الخنزير (05 ،38) والبقر (23 ، 5) كان كبيرا بما فيه الكفاية لتقدير حوالي 4% من دهن الخنزير في الدهن البقري .
URI: http://hdl.handle.net/10576/10250
Date: 1993

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.256Kb PDF View/Open
abstract.doc 21Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22.5Kb Microsoft Word View/Open
0793131-0007-fulltext.pdf 528.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account