Show simple item record

AuthorSaber, Sabah M. [صباح محمد صابر]
Available date2009-11-25T15:32:29Z
Publication Date1993
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1993, Vol. 13, No. 1, Pages 70-74.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10291
AbstractTwenty four species and one species variety (belonging to 11 genera) and 20 species with the addition of two species varieties (belonging to 7 genera) were isolated on glucose-Czapek's agar and glucose-Czapek's agar medium fortified by 10% sodium chloride respectively, from 45 samples of manufactured chicken stock collected from Egypt. Aspergillus (10 species), Eurotium (6 species) Penicillium (6 species) and Emericella (one species) were the most common genera isolated from the two different media. Thin layer chromatographic analysis revealed that 19 samples were contaminated by aflatoxin zearalenone and/ or zearalenol.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
علم النبات
TitleMycoflora And Natural Occurrence Of Mycotoxins Of Chicken Stock
Alternative Titleالفلورا الفطرية والتواجد الطبيعي للسموم الفطرية في مرقة الدجاج
TypeArticle
Pagination70-74
Issue Number1
Volume Number13
Alternative Abstractالهدف من الدراسة التعرف على الفلورا الفطرية والسموم الفطرية المتواجدة طبيعيا في 45 عينة من مرقة الدجاج بمصر . تم عزل وتعريف 42 نوعا فطريا بالإضافة إلى صنفين تنتمي إلى 7 أجناس وذلك على الوسط الغذائي جلكوز كزابكس اجار ، كزابكس اجار المرودابتبركيز 10% كلوريد صوديوم ، وكانت أكثر ا لأنواع انتشارا اسبرجيلس ( 10 أنوا بم ) ايروتيم (6 أنوا ع ) والبنسليوم (6 أنواع ) على الوسطين الغذائيين . واشتمك الدراسة امكانية تواجد سموم الافلاتوكسين والزيراليثون والزيرالينول طبيعيا وبإستخدام طرق التحليل الكروماتوجرافي (صم ما+) وجد أن 19 غينة ملوثة بسموم الأفلاتوكسين B1: B2, G1 , G2 والزيرالينون والزيرالينول.


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record