Show simple item record

AuthorAboul Dahab, O. [اسامة أبو الذهب]
Available date2009-11-25T15:33:55Z
Publication Date1991
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1991, Vol. 11, Pages 391-403.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10335
AbstractFish, prawns and crabs purchased at the retail market in Doha, were analysed for cadmium, chromium, copper, lead and zinc. The results indicated significantly elevated concentrations of cadmium in the flesh of the Qatari marine organisms. Chromium concentrations were slightly elevated particularly in prawns and crabs. Lead, copper and zinc were not present in high enough concentrations to cause detrimental health effects for consumers. Further study of selected elements in Oatari seafood is considered necessary both to delineate any temporal change in trace metal levels in locally available marine organisms and to determine concentrations of other toxic metals
Languageen
PublisherQatar University
SubjectMarine Science
Subjectعلوم البحار
TitleTrace Metals In Qatari Fish And Shellfish
Alternative Titleالفلزاف النذرة في الأسماك والقشريات القطرية
TypeArticle
Pagination391-403
Volume Number11
Alternative Abstractتم في هذا البحث تحليل أنسجة عدة أصناف من الأسماك والقشريات القطرية ذات القيمة الاقتصادية لمعرفة محتواها من الفلزات النذرة المختلفة ، واستخدام جهاز طيف الامتصاص الذري لتعيين تركيز كل من الكروم والكادميوم والنحاس والرصاص والزنك . وأوضحت النتائج أن عنصر الكاديوم يوجد بتركيزات مرتفعة نسبيا في أنسجة الكائنات البحرية القطرية التي يستهلكها السكان بينما عنصر الكروم يزداد بدرجة طفيفة في أنسجة القشريات . وأوضحت الدراسة أن التركيزات الحالية للفلزات النذرة وخاصة الرصاص والنحاس والزنك في أنسجة الكائنات البحرية القطرية لا تشكل أية خطورة على المستهلكين لها . وأوضحت الدراسة أيضا أهمية الاستمرار في البحث في هذا المجال لمعرفة التغيرات الموسمية والسنوية وكذلك لدراسة بعض الفلزات الضارة الأخرى .


Files in this item

Icon

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record