Trace Metals In Qatari Fish And Shellfish

QSpace/Manakin Repository

Trace Metals In Qatari Fish And Shellfish

Show simple item record


dc.contributor.author Aboul Dahab, O. [اسامة أبو الذهب] en_US
dc.date.accessioned 2009-11-25T15:33:55Z
dc.date.available 2009-11-25T15:33:55Z
dc.date.issued 1991 en_US
dc.identifier.citation Qatar University Science Journal, 1991, Vol. 11, Pages 391-403. en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10576/10335
dc.description.abstract Fish, prawns and crabs purchased at the retail market in Doha, were analysed for cadmium, chromium, copper, lead and zinc. The results indicated significantly elevated concentrations of cadmium in the flesh of the Qatari marine organisms. Chromium concentrations were slightly elevated particularly in prawns and crabs. Lead, copper and zinc were not present in high enough concentrations to cause detrimental health effects for consumers. Further study of selected elements in Oatari seafood is considered necessary both to delineate any temporal change in trace metal levels in locally available marine organisms and to determine concentrations of other toxic metals en_US
dc.description.abstract تم في هذا البحث تحليل أنسجة عدة أصثاف من الأسماك والقشريات القطرية ذ ات القيمة الاقتصادية لمعرفة محتواها من الفلزات النذرة اشتلفة ، واسلتخدم جهاز طيف الامتصاص الذري لتعيين تركيز كل من الكروم والكادميوم والنحاس والرصاص والزنك . وأوثلحت الثتائج أن عنصر الكادهيوم يوجد بتركيزات مرتفعة نسبيا في أنسجة الكائنات البحرية القطرية التي يستهلكها السكان بينما عنصر الكروم يزداد بدرجة طفيفة في أنس!جة القشريات . وأوضحت الدراسة أن التركيزات الحالية للفلزات النذرة وخاصة الرصاص والنحاس والزنك في أنسجة الكائنات البحرية القطرية لا تشكل أية خطورة على المستهلكين لها . وأوضحت الدراسة أيضا أهمية الاستمرارفي البحث في هذ ا المجال لمعرفة التغيرات الموسمية والسنوية ويمذلك لدراسة بعض اشلزات الضارة ا لأخرى . ar
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Qatar University en_US
dc.subject Marine Science en_US
dc.subject علوم البحار ar
dc.title Trace Metals In Qatari Fish And Shellfish en_US
dc.title.alternative الفلزاف النذرة في الأسماك والقشريات القطرية ar
dc.type Article en_US
dc.identifier.pagination 391-403 en_US
dc.identifier.volume 11 en_US

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 1.834Kb PDF View/Open
abstract.doc 20Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 21Kb Microsoft Word View/Open
079111-0028-fulltext.pdf 353.2Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account