Antibacterial and antidermatophyte activities of some essential Oils from spices

QSpace/Manakin Repository

Antibacterial and antidermatophyte activities of some essential Oils from spices

Show full item record


Title: Antibacterial and antidermatophyte activities of some essential Oils from spices
Author: El Kady, I. A. [اسماعيل عبد الرزاق القاضي]
Abstract: The inhibitory effects of ten essential oil from different spices against the growth of various isolates of bacteria representing Gram-positive (seven isolates) and Gram-negative (four isolates) were studied. Eight antibacterial agents were included for comparative purposes. Results show that essential oils of thyme (Thymus vulgaris L.), cinnamon (Cinnamomum verum Presl (Syn. C. zylanicum Blume) and cardamom (Elettaria cardamum White and Maton) were highly active against both Gram-negative and Gram-positive bacteria. The essential oils of peppermint {Mentha piperita var, officinalis), marjoram (Majorana hortensis L.) and rosemary {Rosmarinus officinalis L.) showed moderate effects against the test bacteria. The essential oils of Chinese cassia {Cinnamomum cassia Presl), clove {Syzygium aromaticum L.) Merr and Perry (Syn. Eugenia caryophyllata Thunb), cumin (Cuminum cyminum L.) and eucalyptus (Eucalyptus globulus L.) had no or little effect against Gram-negative and Gram-positive bacteria. The inhibitory effect of the essential oils against eight different species of dermatophytic fungi were also studied. Thyme and cinnamon oils were highly effective inhibitory agents against all the isolates tested when added at 200 and 500 ppm. Peppermint oil completely inhibited the growth of all the fungi tested at 500 ppm and three isolates when added as 200 ppm. Essential oil of cardamom only inhibited the same three isolates when added at 500 ppm. The other essential oils tested, showed partial inhibition against the growth of the test fungi.دراسمة عن الظ ثير المثبط للزيوت الطيارة المستخلصة من بعضى التوابل على نمو إحدى عشر سلالة من أنواع البكتريا الممرضة . أوضحت الدراسة أن زيوت كل من الزعتر ، القرفة والحبهان (هال ) ذات كفاءة سكالية ضد جميع أنواع البكنريا المختبرة ، بينما كانت الزيوت الطيارة لكل من النعناع ، البردقوش حصا لبان (الاس طيل ) ذات كفاءة متوسطة ضد الأنواع المختسفة من البكتريا ، أظهرت الدراسة أيضا أن الزيوت الطيارة لكل من القرفة الصيني إ الدار الصيني ) ، القرنفل. ، الكمون وأوراق الكافور ذات كفا عة محدودة أو مثعدمة الكقاعة في مقاومة أنواع البكتريا المختبرة ، اشتمل البحث أيضا على دراسة التأثير المتبط لهذه الزيوت الطيابى ة ضد ثمان سلالات لأنواع مختلفة هن الفطريات التي تصيب الجلد . وجد أن الزيوت الظيارة لكل من الزعتر والقرفة يليهما زيت الثعناع ثم زيت الحبهان ذات كفاءة عالية ضد نمو جميع أنواع فطريات الجلد المختبرة .
URI: http://hdl.handle.net/10576/9643
Date: 1993

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.358Kb PDF View/Open
abstract.doc 21Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 22Kb Microsoft Word View/Open
0793131-0013-fulltext.pdf 497.8Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account