Preliminary Observations On The Relative Growth And Production Of Tilapia Species Cultured In Cages At Three Stocking Densities

QSpace/Manakin Repository

Preliminary Observations On The Relative Growth And Production Of Tilapia Species Cultured In Cages At Three Stocking Densities

Show full item record


Title: Preliminary Observations On The Relative Growth And Production Of Tilapia Species Cultured In Cages At Three Stocking Densities
Author: Al Zahaby, A. S. [الاحمدي الذهبي]
Abstract: Relative growth rate and productivity of Tilapia species (T. nilotica and T. galilaea) were studied for fish reared in cages in the Serow fish farm, Egypt. Both species were reared under three different stocking densities 100, 200 and 300 fish/ in^The fish were fed daily with supplementary food of 20% protein content at 5% of the stock weight-Control cages of each type of fish at the lowest stocking density were maintained without supplementary feeding. Results indicated that the individual growth rate of both species decreased with increased stocking densities with a best aggregate stocking rate of 200 fish/m3 for both species.The maximum production rates of 32.0 and 17.4 kg/m^six months and final average size of 178.7 and 108.7 gm/fish were recorded for T.nilotica and T. galilaea respectively.The range of food conversion ratios for T. nilotica were between 2.83 and 3.57 while for T. galilaea were 3.88 and 5.20 with efficiency decreasing with increasing stocking density. Survival rates at the three densities ranged between 97.5—100% indicating that Tilapia species are able to withstand a certain degree of crowding, which is an important characteristic in the intensive culture of the fish.!شتملت الدراسة على النمو النسبي و-إنتاج أسماك البلطي (النيلي والجاليلي ) في أقفاص عائمة بمزرعة السرو - مصر - بثلاث كثافات مختلفة ( 00 ( ، 200 ، 300 سمكة/ مترمكعب ) وكل معدل كثافة جرب في أ.ريعة أقفاص اثنين ذات حجم ( /م 3 والآخر ذات حجم 4 /م 3 - وغذيمشا الأسماك غذاء صناعي يحتوي على 20% بروتين بمعدل يومي 5% من الوزن الكلي للأسماك وأجريت تجربة معدل التحكم لكل نوع من الأسماك بدون غذاء إضافي . وقد تبين من نتائج هذه التجربة أن الزيادة في كثافة الأسماك لكلا النوعين ينتج عنهانقص في معدل النمو الفردي وكان أحسن معدل جماعي في كثافة 200 سمكة/مترمكعب حيث أعطى انتاج 32 كجم /المترالمكعب ، 4 ، 7 ( كجم / المتر المكعب ووزن 7 ، 78 1 جرام /سمكة ، 1 ، 8 0 1 جرام /سمكة لأسماك البلطي النيلي والجاليلي على الترتيب . وقد تفاوت معدل التحويل الغذائي إك زيادة في الوزن في الكثافات الثلاث بين 83، 2 ، 7 4 ،3 للبلطي النيلي ، 88،3 ، 0 2 ، 5للبلطي الجاليلي . وكان المعدل بصفة عامة أقل قليلا في الكثافة العالية منه في الكثافات المنخفضة - وبلغ معدل البقاعو بعد 180 يوم في كل من الكثافات الثلاث . . ( ، 200 ، 305 سمكة/مترمكعب في كلا النوعين كما يلي . د، 99% ، 8، 99% ، 9،97% للبلطي النيلي ، 3، 99% ، 4 ، 99% ، 3،98% للبلطي الجاليلي على التوالي . ومما تبينه هذه الدراسة أيضا أن معدلات النمو لأسماك البلطي لا تتأثر بدرجة كبيرة حتى عندما تستزرع بكثافة عالية وذلك بمقاونتها بالكثافات الأقل مما يدل على أن -هذه الأنواع من الأسماك لها القدرة على تحمل درجة معينة من الإزدحام وهذه الخاصية يمكن الإستفادة منها كثيرا للزراعة المكثفة لهذه الأسماك .
URI: http://hdl.handle.net/10576/9718
Date: 1987

Files in this item

Files Size Format View
abstract.pdf 2.279Kb PDF View/Open
abstract.doc 21Kb Microsoft Word View/Open
abstract_ar.doc 23Kb Microsoft Word View/Open
07-87-7-0024-fulltext.pdf 741.8Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search QSpace


Advanced Search

Browse

My Account