• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • الدوريات المتوقفة عن الصدور
  • مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007]
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • الدوريات المتوقفة عن الصدور
  • مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007]
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Influence of The Activated Qatari Attapulgite Clay Admixture on The Mechanical Properties and Hydration Kinetics of Ordinary Portland Cement

    Thumbnail
    عرض / فتح
    070121-0004-fulltext.pdf (775.7Kb)
    التاريخ
    2001
    المؤلف
    Al-Noaimi, Kawkab Kh. [كوكب النعيمي]
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Blended cements are types of cements containing additives other than those used m Portland cement, which have considerable technological interest, because such addition increases the chemical resistance to sulfate and chloride attack. The present investigation represents a laboratory study, which provides a unique opportunity to introduce an effective practical attempt to deal with the problem of concrete deterioration m Qatar and the Arabian Gulf region, and to provide a solution to the problem by studying the production of blended cements. The mechanical properties and the hydration characteristics of the produced blended cements are also taken into account. The author produced for the first time in Qatar, mixes of blended cement using an original Qatari artificial pozzolana. The pozzolana was made by firing attapulgite clay at 600°C. Portland cement/artificial poz-zolana pastes were made using an initial water/solid ratio of 0.40 and hydrated at room temperature for various time intervals. The hydration characteristics of the hardened pastes were studied and related to their compressive strength values, combined water and free lime contents. The results could be useful as a prediction of the performance characteristics of the mixes.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/10046
    المجموعات
    • مجلة جامعة قطر للعلوم - [من 1981 الى 2007] [‎770‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video