Show simple item record

AuthorAl Desuquy, H. S.
AuthorMansour, F. A.
AuthorHamedo, H. A.
Available date2009-11-25T15:27:41Z
Publication Date1996
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1996, Vol. 16, No. 2, Pages 263-267.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/10128
AbstractIt was proposed to find out the optimum environmental conditions and nutritional requirements for highest growth regulating substance and enzyme production by Streptomyces olivaceoviridis. The optimum oc-amylase and proteinase activity was at 45°C and 50°C, respectively. The test strain appeared to prefer pH 4.8 and 7.0 for the maximum productivity of a-amylase and proteinase, respectively. The highest potentiality for ce-amylase and proteinase synthesis as well as the production of growth regulating substances were attained when S. olivaceoviridis was cultivated on media supplemented with starch as carbon source and peptone as nitrogen source. Furthermore, the addition of K2HPO4 at 1.0 g/1 (as phosphorus), zinc sulphate (as microelement) and yeast extract (as a vitamin source) to culture medium were found to enhance the production of growth regulating substances and enzymes by the experimental organism.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
Subjectعلم النبات
TitleEffect Of Culture Conditions On The Production Of Growth Regulators And Extracellular Enzymes By Streptomyces Olivaceoviridis
Alternative Titleتأثير الظروف البيئية والتزريعيه على إنتاجية النمو والنشاط الأنزيمي بسلامة S. Olivaceoviridis
TypeArticle
Alternative Abstractلقد تبين من دراسة أنسب الظروف البيئية والتزريعية لإنتاج أعلى قدر من منظمات النمو بصفة خاصة مع الأخذ في الاعتبار النشاط الأنزيمي بسلالة S. olivaceoviridis ‏أن عند تنمية هذه السلالة على بيئة نشا - كازين باستخدام المزارع المهزوزة تعطي أعلى قدر من منظمات النمو والنشاط الأنزيمي ولقد اتضح أيضا أن أنسب رقم هيدروجيني لبيئة التخمر المستخدمة للنمو وانتاج الأنزيمات هوpH 7.0 ‏. ‏وجد أن درجة الحرارة المكي لنشاط أنزيمي الالفا أميليز والبوتينيز هي 45م، 50 م على التوالي. ‏وجد أن أنسب تركيز لأيون الهيدروجين (pH‏) للنشاط الأنزيمي هو pH 4.8 ‏بالنسبة لأنزيم الالفا أميليز pH 7.0 ‏بالنسبة لأنزيم البروتينيز . ‏أظهرت السلالة S. olivaceoviridis ‏ أعلى إنتاجية لمنظمات النمو والأنزيمات موضوع الدراسة عند استخدام النشا كمصدر كربوني والبيبتون كمصدر نيتروجيني . ‏وجد أن السلالة المختارة تعطي أعلى معدل من منظمات النمو والأنزيمات عندما يكون تركيز ثنائي فوسفات البوتاسيوم 1 جم/لتر. ‏وجد أن منظمات النمو والأنزيمات تتزايد بإضافة بعض العناصر الدقيقة للوسط الغذائي وقد لوحظ أن الزنك (في صورة كبريتات الزنك) هو أكثر تلك العناصر حفزا لإنتاج منظمات النمو والأنزيمات بالوسط الغذائي . ‏تزايدات كمية الأنزيمات ومنظمات النمو التي تنتج بواسطة الكائن زيادة ملحوظة بإضافة الفيتامينات إلى بيئة التخمر وخاصة فيتامين ب 2 ‏أو مستخلص الخميرة.
Authorالدسوقي, حشمت سليمان
Authorمنصور, فتحي عواد
Authorحميدو, هند عبد الحميد


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record