• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Competitive interference during the biodegradation of cresols

    Thumbnail
    التاريخ
    2018
    المؤلف
    Surkatti R.
    El-Naas M.H.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Phenol and its methylated derivatives, cresol isomers, are hazardous pollutants that are commonly present in various industrial effluents and known to have detrimental effect on aquatic life as well as human health, due to their toxic and carcinogenic nature. It is essential, therefore, to reduce the concentration of these contaminants in industrial effluent to acceptable levels prior to being discharged into the environment. Bacterial cells of the strain Pseudomonas putida, with excellent biodegradation capabilities and high tolerance of cresols, were extracted and immobilized in polyvinyl alcohol (PVA) gel for cresols biodegradation. The biodegradation was carried out at different operating conditions, in both batch and continuous modes, using a cylindrical spouted bed bioreactor. Factors affecting o-cresol and m-cresol degradation were studied in batch experiments, and the results showed that the immobilized bacteria could tolerate cresols concentration up to 200�mg/l. Moreover, the experiments indicated that the biodegradation rate was highly affected by the operating parameters such as pH and temperature, with optimum ranges of 6-8 for pH and 30-35��C for temperature. However, the optimum conditions were different for each cresol isomer. The potential of P. putida in degrading binary and ternary mixtures of cresols was also examined in the continuous process and compared with single component biodegradation. The experimental results revealed that the biodegradation of o-cresol was highly inhibited by the presence of p-cresol and m-cresol. 2017, Islamic Azad University (IAU).
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s13762-017-1383-2
    http://hdl.handle.net/10576/12697
    المجموعات
    • الأبحاث [‎520‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video