• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Polymeric Surfactants and Emerging Alternatives used in the Demulsification of Produced Water: A Review

    Thumbnail
    التاريخ
    2018
    المؤلف
    Shehzad F.
    Hussein I.A.
    Kamal M.S.
    Ahmad W.
    Sultan A.S.
    Nasser M.S.
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Stable emulsions are frequently encountered in oil production and cause a series of environmental and operational issues. Chemical demulsification is widely used for the separation of oil from water or removal of water from oil. The chemicals used in the demulsification process have a strong affinity to the oil-water interface. This review presents the various types of chemical demulsifiers used for the demulsification of water-in-oil and oil-in-water emulsions. The review covers the relevant properties of polymeric surfactants such as polyether, dendrimers, and natural biodegradable polymeric surfactants. In addition, emerging alternatives like nanoparticles-based demulsifiers and ionic liquids are also reviewed. The factors affecting the demulsification efficiency of these demulsifiers and structure-property relationships are discussed. Copolymers with high hydrophilic content and molecular weight are more efficient demulsifiers. Similarly, the position isomerism (same carbon skeleton and functional groups but a different location of functional groups) strongly affects the HLB and demulsification performance. Generally, dendrimers show better performance compared to linear polymeric surfactants due to their relatively higher interfacial activity, better penetrability, and a larger number of reactive terminal groups. Techniques used to evaluate the performance of demulsifiers are also covered. The review also highlights the current developments and future prospects of chemical demulsifiers. 2018 Taylor & Francis Group, LLC.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1080/15583724.2017.1340308
    http://hdl.handle.net/10576/12780
    المجموعات
    • الأبحاث [‎502‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video