• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • وقائع المنتديات
  • المنتدى والمعرض البحثي السنوي لجامعة قطر
  • QUARFE 2020
  • Theme 2: Population, Health & Wellness
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • وقائع المنتديات
  • المنتدى والمعرض البحثي السنوي لجامعة قطر
  • QUARFE 2020
  • Theme 2: Population, Health & Wellness
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary Patterns and Glycemic Control Among Qatari Adults with Type 2 Diabetes

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Dietary Patterns and Glycemic Control Among Qatari Adults with Type 2 Diabetes.pdf (443.9Kb)
    التاريخ
    2020
    المؤلف
    Alaradi, marwa
    Ouagueni, asma
    Khatib, rim
    Bawadi, hiba
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: No studies assess the effect of dietary pattern on glycemic control among Qatari adults with T2DM. Objective: To assess the association between dietary patterns, and glycemic control among Qatari adults with T2DM. Method: Data from 1000 adults with known diabetes attending the Qatar Biobank Study were analyzed. Poor glycemic control was defined as HbA1c ≥7.0%. Dietary pattern was constructed using factor analysis based on habitual food intake data assessed by a food frequency questionnaire. Logistic regression was used to assess the association between dietary patterns and poor glycemic control. The following covariates were considered: education, age, gender, smoking, BMI and medication. All analyses were conducted using STATA15. Result: The odds ratio for poor glycemic control was 0.86 (95%CI 0.68-1.08) in men, 0.76(95%CI 0.61-0.95) in women. For men without diabetes medication, fast food pattern was positively but traditional pattern was inversely associated with poor glycemic control 2.35(95%CI 1.13-4.87) (p=0.021) and 0.49 (95%CI 0.22-1.07) (p=0.075) respectively. And among younger participants, the use of insulin was higher than older participants as it was 77 (SD 30.8%). Conclusion: Fast food pattern was inversely associated with glycemic control which is most likely linked to medication use. In men who were not under diabetes medication, fast food pattern was associated with poor glycemic control
    معرّف المصادر الموحد
    https://doi.org/10.29117/quarfe.2020.0220
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/16803
    المجموعات
    • Theme 2: Population, Health & Wellness [‎118‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video