• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز العلوم البيئية
  • مجموعة علوم الأرض
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز العلوم البيئية
  • مجموعة علوم الأرض
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Spatio-temporal changes in water-related ecosystem services provision and trade-offs with food production

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S0959652620353610-main.pdf (3.856Mb)
    التاريخ
    2021-03-01
    المؤلف
    Yang, Shiliang
    Bai, Yang
    Alatalo, Juha M.
    Wang, Huimin
    Jiang, Bo
    Liu, Gang
    Chen, Junyu
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    A key challenge for sustainability is protecting water-related ecosystems and the services (WESs) they provide while enhancing food security. Food production usually drives land use change, which results in ecosystem services provision being altered. However, the underlying mechanisms are still unclear and relevant research is scarce. In this study, a spatio-temporal assessment framework was developed to assess the impact of food production-driven land use change on WESs and to analyze tradeoffs between food production and WESs provision, taking Songhua River Basin (SRB) as a case study. The results showed that: 1) food production increased from 0.497×108tons to 0.798×108tons despite area of cultivated land decreasing from 23.61×104km2 to 23.40×104km2 during the study period (2000–2015). 2) Water yield and soil retention both showed a downward trend, while nitrogen and phosphorus exports showed an increasing trend, in 2000–2015.3) Food production showed a trade-off relationship with soil retention and water yield, but a synergistic relationship with nitrogen and phosphorus export. This is important empirical evidence of the impact of food production-driven land use change on WESs. For simultaneous development of food production and WESs, a form of sustainable agricultural production must be established, with intensification of existing land use and establishment of farmland shelterbelts. This critical knowledge can be applied in developing practical ecosystem protection measures and land management strategies for food security in China and beyond.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620353610
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.125316
    http://hdl.handle.net/10576/18397
    المجموعات
    • مجموعة علوم الأرض [‎216‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video