• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Association between egg consumption and cognitive function among Chinese adults: long-term effect and interaction effect of iron intake.

    عرض / فتح
    Main article (436.5Kb)
    التاريخ
    2021-11-05
    المؤلف
    Sukik, Layan
    Liu, Jianghong
    Shi, Zumin
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The association between egg consumption and cognitive function is inclusive. We aimed to assess the association between egg consumption and cognitive function in Chinese adults and tested the interaction between egg consumption and iron intake. The data used was from a nationwide sample (n = 4852, age ≥55 years) from the China Health and Nutrition Survey between 1991 and 2006. Assessment of cognitive function was conducted in 1997, 2000, 2004, and 2006. Dietary egg intake was obtained by 24-hr dietary recalls of 3 consecutive days during home visits between 1991 and 2006. Multivariable mixed linear regression and logistic regression were used. Egg intake was positively associated with global cognitive function. In fully adjusted models, across the quartiles of egg intake the regression coefficients (95% CIs) were 0, 0.11 (-0.28-0.51), 0.79 (0.36-1.22) and 0.92 (0.43-1.41), respectively. There was a significant interaction between egg intake and iron intake. The association between high egg intake and cognitive function was stronger among those with low iron intake than those with high iron intake. In addition, there was a significant interaction between egg consumption and gender, with the association mainly observed in women but not men. Furthermore, compared with non-consumers, those with higher egg consumption (Q4) had the odds ratio (and 95% CI) of 0.93 (0.74-1.19), 0.84 (0.69-1.02) for self-reported poor memory and self-reported memory decline, respectively. Higher egg intake is associated with better cognition in Chinese adults among those with low iron intake.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1017/S0007114521004402
    http://hdl.handle.net/10576/24888
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video